StoryEditor

Turković od Vučića traži da se ogradi od izjava Vulina

Piše D  /  19.07.2021., 11:07h

Turković kaže kako očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o "ujedinjenju srpskog svijeta".

"Ako to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji.

Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Hercegovine koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida", kazala je ona.

Ovakva retorika čini apsolutno besmislenim sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića, u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom, dodaje Turković.

"Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije europskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira", zaključila je ona, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 09:25