StoryEditor

"Turković je izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana"

Piše D  /  30.06.2021., 08:06h

Dodik je kazao da se “stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Daytonskim sporazumom”.

Upitan da prokomentira obraćanje ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, Dodik je istaknuo da je “njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantirana pozicija uništena”, prenosi Srna.

“Bisera Turković ni jučer pred Vijećem sigurnosti UN nije bila ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, premašila Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobivali cjepiva i spašavali gole živote”, konstatirao je Dodik.

Na sjednici Vijeća sigurnosti, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije suglasna s imenovanjem Cristiana Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Nebenzja je rekao i da ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Vijećem sigurnosti, već da je iznijela osobno mišljenje.

Ruski ambasador je podsjetio da su zemlje članice Vijeća sigurnosti dobile pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da Turkovićeva nema zakonsko pravo da govori u ime svih strana.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:59