StoryEditor
ministrica vanjskih poslova

Turković: "BiH je sve manje objekt politike, a sve više sudionik rješavanja međunarodnih kriza"

Piše desk  /  23.05.2022., 22:37h

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se večeras na svečanosti obilježavanja 30 godina prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.

"Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda, nakon usvajanja Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 757 22. svibnaj 1992. godine. Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da je ovaj dan unio optimizam i podigao naša očekivanja", navela je ministrica na svečanosti koja je, u prisustvu brojnih dužnosnika, uključujući Christiana Schmidta, visokog predstavnika, Johana Sattlera, šefa Delegacije EU i veleposlanice Ingrid Macdonald, rezidentne predstavnice UN u BiH, održana u Zemaljskom muzeju.

Ministrica Turković je istaknula kako Bosna i Hercegovina sve više prelazi iz objekta međunarodne politike u aktivnog sudionika  u rješavanju međunarodnih izazova.

"Bosna i Hercegovina je bila i nastavit će biti aktivni sudionik u aktivnostima Ujedinjenih naroda, njihovih tijela i agencija. Što se tiče naše vanjske politike, s ponosom mogu reći da je Bosna i Hercegovina zacrtala svoj vanjskopolitički kurs – neumorno ćemo raditi na ispunjavanju usvojenih zakona i strateški zacrtanih ciljeva", rekla je Turković.

Osim toga, izrazila je zahvalnost članovima diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini te naglasila napore koje su uložili naši diplomati da postignu međunarodno priznanje i prijem u članstvo Ujedinjenih naroda te na borbu i napore koji su uloženi da osiguraju opstanak BiH.

"Zahvaljujem svima koji ne štede napore da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država", poručila je.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 11:04