StoryEditor
nasilje

Tunižani napadaju afričke migrante, desetine protjeranih

Piše fena  /  05.07.2023., 16:54h

Rasne napetosti u tuniskom primorskom gradu Sfaxu prerasle su u nasilje usmjereno na migrante iz subsaharske Afrike, od kojih su deseci prisilno iseljeni iz grada, priopćili su svjedoci u srijedu.

Usred nereda u utorak navečer, policija je neke privela i deportirala čak do libijske granice udaljene više od tristotinjak kilometara, priopćila lokalna grupa za ljudska prava.

Najnoviji nemiri počeli su nakon sahrane 41-godišnjeg Tunižanina koji je u ponedjeljak nasmrt izboden nožem u svađi s migrantima, što je dovelo do uhićenja trojice osumnjičenih iz Kameruna.

- Osvetit ćemo njegovu smrt! - skandirali su mladi ljudi su na sahrani žrtve, sudeći po video snimku objavljenom na internetu.

Sfax, drugi po veličini grad u sjevernoafričkoj zemlji, polazna je točka za brojne migrante koji se nadaju da će morskim putem stići do članice EU Italije, obično do otoka Lampeduza oko 130 kilometara udaljenog.

Stotine stanovnika okupilo se na ulici u utorak navečer, tražeći deložaciju svih ilegalnih migranata, javio je dopisnik AFP-a, dodajući da su blokirane neke ulice i zapaljene gume.

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako policija juri desetke migranata iz njihovih domova uz klicanje stanovnika grada, prije nego što ih je ukrcala u policijsko vozilo.

S populacijom od 12 milijuna, Tunis je domaćin oko 21.000 migranata iz drugih dijelova Afrike, što predstavlja 0,2 posto stanovništva, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 14:38