StoryEditor
predsjednički kandidat sad-a

Trump: "Zašto bi SAD štitio zemlje koje imaju puno novca, a ne ulažu u NATO"

Piše hina  /  20.03.2024., 09:28h

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je za britanski GB News da su njegove izjave o NATO-u "način pregovaranja" sa zemljama saveznicima.

Republikanski milijarder je posijao paniku u Europi kada je u veljači izjavio da ne bi mogao zajamčiti zaštitu zemalja članica Sjeveroatlntskog vojnog saveza u srazu s Rusijom ako ne plate svoj "pošteni dio".

"Moje su izjave način pregovaranja. Zašto bi štitili zemlje koje imaju jako puno novca, a ništa ne uplaćuju. SAD uplaćuje većinu novca za NATO", rekao je Trump u razgovoru s Nigelom Farageom, bivšim zastupnikom u Europskom parlamentu koji je zdušno zagovarao brexit.

"SAD uplaćuju svoj dio, ne bi trebali plaćati za ostale", poručio je.

Njegove izjave su oštro kritizirali neki europski čelnici i predsjednik Joe Biden. No, Trump ističe da se nakon njegovih izjava blagajna NATO-a počela puniti.

Kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u studenome redovito prigovara saveznicima u NATO-u da ne izvršavaju svoje financijske obveze prema Savezu i tvrdi da nema SAD-a ne bi bilo niti NATO-a. "Ne zaboravite da je to njima važnije nego nama, mi imamo jedan cijeli ocean koji nas dijeli od određenih problema. Veliki, lijepi ocean", rekao je Trump.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 19:55