StoryEditor

Trump zahvalio Erdoganu zbog puštanja američkog pastora na slobodu

Piše D  /  13.10.2018., 09:10h

"Ne ugovaram sporazume za taoce. Međutim, postoji velika zahvalnost SAD-a, koja će dovesti do dobrih, možda i odličnih odnosa između SAD-a i Turske", napisao je na Twitteru Trump u subotu ujutro.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu kako je sud neovisno donio odluku o puštanju Brunsona.

"Dragi gospodine predsjedniče, kao što sam uvijek isticao, tursko je pravosuđe donijelo svoju odluku neovisno", napisao je na Twitteru Erdogan. "Nadam se da će SAD i Turska nastaviti suradnju kao saveznici, što i jesu, i boriti se zajedno protiv terorističkih skupina", napisao je turski predsjednik.

Trump će primiti pastora u Bijeloj kući

Brunson, koji je bio u kućnom pritvoru od srpnja, je u petak napustio Tursku, a Trump je rekao da će se s njime sastati u Bijeloj kući u 14:30 u subotu.

Odnosi između dviju članica NATO-a pogoršali su se zbog američke podrške kurdskim borcima u sjevernoj Siriji, turskog plana kupnje ruskog obrambenog sustava protiv projektila, američkog zatvaranja direktora državne turske banke zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

Turska zbog Trumpove odluke upala u krizu

Slučaj Brunson je donio nove napetosti u odnose SAD-a i Turske. Trump je u kolovozu odobrio povećanje carina na uvoz aluminija i čelika iz Turske za 50 posto, a Turska je uzvratila povećanjem carina na uvoz američkih automobila, alkohola i duhana.

Turska je u financijskoj krizi te je turska lira ove godine strmoglavo izgubila vrijednost u odnosu na dolar.

Brunson je optužen za povezanost s kurdskim borcima i pristašama klerika Fethullaha Gulena, kojeg je Erdogan optužio za pokušaj puča 2016.

Brunson, koji je živio u Turskoj više od 20 godina, je odbacio optužbe te je Washington zatražio da se Brunsona odmah pusti na slobodu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:11