StoryEditor
izbori u sad-u

Trump: "Prvo što ću uraditi kada postanem predsjednik je zatvaranje granice s Meksikom i oslobađanje ‘taoca‘ iz Kapitola"

Piše desk  /  12.03.2024., 09:02h

Bivši američki predsjednik Donald Trump obećao je da će osloboditi ljude koji su zatvoreni zbog sudjelovanja u napadu na američki Kapitol 2021., kao jedan od prvih poteza ako bude ponovno izabran, nazivajući ih "taocima".

Pobunjenici, koje je tada potaknuo na akcije tvrdnjama o izbornoj prijevari na proteklim predsjedničkim izborima, upali su u sjedište američke demokracije 6. siječnja 2021. u pokušaju da zaustave prijenos vlasti s njega na Joea Bidena.

Njih 1358 optuženo je u proteklih 38 mjeseci, prema podacima Ministarstva pravosuđa, objavljenim prošlog tjedna.

Oko 500 ih je osuđeno na zatvorske kazne.

Trump je najavu objavio na platformi Truth Social obećavši i da će zatvoriti granicu s Meksikom također kao jedan od prvih poteza ako bude ponovno izabran.

Pri tom nije naveo nikakve pojedinosti.

"Moj prvi potez kao vašeg idućeg predsjednika bit će zatvoriti granicu... i osloboditi taoce 6. siječnja koji su nepravedno zatvoreni!" napisao je kasno u ponedjeljak.

Trump je već ranije govorio o svom hipotetskom prvom danu na dužnosti, obećavši tijekom jednog nastupa u prosincu da se neće ponašati kao diktator "osim prvog dana".

Ovo nije prvi put da Trump svoje zatvorene pristaše naziva "taocima" ili sugerira da ih treba osloboditi.

Pozvao je Bidena da ih oslobodi

U siječnju je pozvao predsjednika Bidena da "oslobodi taoce iz 6. siječnja" tijekom predizbornog skupa u Iowi.

Trump se suočava s četiri optužnice za kaznena djela, uključujući jednu saveznu i jednu u Georgiji, koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi izborne rezultate nakon što je izgubio od Bidena.

Trump je gotovo siguran da će biti republikanski predsjednički kandidat sada kada je njegova posljednja preostala suparnica Nikki Haley odustala od utrke nakon njegove uvjerljive pobjede na dosadašnjim stranačkim predizborima.

Trump tvrdi da je potpora koju uživa u republikanskoj bazi veća, a ne manja zbog njegovih brojnih problema s pravosuđem.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 19:36