StoryEditor

Trump posjetio žrtve uragana Marije u Portoriku

Piše D  /  04.10.2017., 08:10h

Trump, koji se u proteklih šest tjedana nosio s posljedicama uragana Harveya, Irme i Marije, pohvalio je dosadašnju federalnu pomoć Portoriku, no na novinskoj konferenciji održanoj na tom otoku istaknuo je da prirodne katastrofe stvaraju prevelik pritisak na američki proračun.
Grozno mi je što vam to moram reći Portoriko, ali ste malo premašili naš proračun jer smo potrošili jako puno novaca na vas, poručio je predsjednik, dodavši kako je to u redu jer su spasili mnogo života.

Posjet Portoriku Trumpu je pružio priliku da pokaže solidarnost sa žrtvama uragana koji se i dalje svakodnevno bore da si priskrbe osnovne potrepštine, te da otkrije kako im njegova vlada planira pomoći nakon Marije, najrazornijeg uragana u 90 godina. 

Predsjednik se s prvom damom sastao s žrtvama katastrofe u obližnjem gradu Guaynabou, prošetavši se ulicama i razgovarajući s nekoliko obitelji čiji su domovi uništeni. 

Gospodarstvo Portorika, američkog teritorija s oko 3,4 milijuna stanovnika, već je prije uragana bila u recesiji, a vlada je u svibnju prijavila bankrot. Oluja je uništila opskrbu strujom, a manje od polovice stanovnika ima pristup vodi. Američka vlada je otoku dala više od 20,5 milijuna dolara za katastrofu, a u pripremi je i zahtjev kongresu da se Portoriku i drugim područjima pogođenima prirodnim katastrofama namijeni 13 milijardi dolara, tvrde izvori iz Kongresa.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:44