StoryEditor

Trump o Židovima koji podržavaju demokrate: "Oni zapravo mrze Izrael, svoju religiju i trebali bi se sramiti samih sebe"

Piše desk  /  19.03.2024., 09:52h

Kampanja trenutnog američkog predsjednika Joe Bidena kao i srodne demokratske grupe osudile su istup Donalda Trumpa nakon što je bivši predsjednik izjavio u razgovoru za radio stanicu da su Židovi koji glasaju za demokrate bogohulnici.

Trumpov komentar došao je tijekom intervjua sa Sebastianom Gorkom, njegovim nekadašnjim pomoćnikom u kampanji, koji ga je tjerao na kritike koje su istaknuti demokrati imali na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tijekom rata između Izraela i Hamasa.

“Zapravo mislim da oni mrze Izrael”, rekao je Trump. “Svaki Židov koji glasa za demokrate mrzi svoju religiju. Mrzi sve u vezi s Izraelom i trebali bi se sramiti samih sebe jer će Izrael biti uništen”.

Neki od najizravnijih komentara koje je Trump iznio u vezi s unutarnjopolitičkim posljedicama rata Izraela i Hamasa, evocirali su ranije izjave koje je bivši predsjednik dao dovodeći u pitanje “lojalnost” američkih Židova.

Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige protiv klevete – židovske zagovaračke grupe, nazvao je Trumpove izjave “klevetničkim”. Bijela kuća ih je ismijala kao “otrovne”, a kampanja predsjednika Joea Bidena optužila je Trumpa da “napada američke Židove u vrijeme porasta antisemitizma”.

“Jedina osoba koja bi se ovdje trebala sramiti je Donald Trump”, rekao je glasnogovornik kampanje Biden-Harris 2024 James Singer. “Donald Trump otvoreno ponižava američke Židove i navodno misli da je Adolf Hitler ‘učinio neke dobre stvari’. Rekao je da su jedini ljudi za koje želi da mu broje novac ‘niski tipovi koji nose jarmulke’ i pohvalio neonaciste koji su uzvikivali ‘Židovi neće zamijeniti nas’ kao ‘jako fine ljude‘”.

Trumpovi komentari došli su samo nekoliko dana nakon što je lider većine u Senatu Chuck Schumer održao govor u kojem je kritizirao Netanyahua i pozvao na promjenu izraelskog političkog vodstva. Biden je pozitivno govorio o Schumerovom govoru, iako nije rekao da podržava isti ishod.

Trump se uglavnom suzdržavao od zauzimanja stajališta o ratu u Gazi sve do nedavno, kada je rekao da podržava izraelsku kampanju da u potpunosti uništi Hamas. Bivši predsjednik, prošle jeseni, objavio je sliku na svojoj platformi društvenih medija kritizirajući “liberalne Židove” jer ne cijene njegov dosije o Izraelu.

“Samo kratki podsjetnik za liberalne Židove koji su glasali za uništenje Amerike i Izraela jer ste vjerovali lažnim narativima!” glasila je objava. “Nadajmo se da ste naučili iz svoje greške i da ste u budućnosti donosili bolje odluke! Sretna Nova godina!”

Objava je objavljena na zadnji dan Roš Hašane, židovske nove godine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:01