StoryEditor
američki predizbori

Trump i Biden zabilježili velike pobjede na ‘super utorak‘

Piše desk  /  06.03.2024., 09:29h

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su se glasovi milijuna Amerikanaca "čuli" na predizborima u utorak te da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi "uzvratiti udarac ekstremnom planu Donalda Trumpa da nas vrati unatrag", javlja BBC u srijedu.

Biden je naglasio postignuća svoje administracije, uključujući radna mjesta i plaće, i rekao je da je nacija sada suočena s "jasnim izborom" hoće li nastaviti u istom smjeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024. Trump je "usredotočen na vlastitu osvetu", izjavio je Biden, i želi ukinuti temeljne slobode poput mogućnosti žena da same donose odluke o zdravstvenoj skrbi.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u obranu demokracije. "Svakom demokratu, republikancu i neovisnom koji vjeruje u slobodnu i poštenu Ameriku: Ovo je naš trenutak. Ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobijediti." Donald Trump pozdravio je "prekrasnu večer" nakon svoje pobjede u više država na republikanskim predizborima na ‘superutorak‘.

"Bila je ovo sjajna večer, nevjerojatan dan", rekao je pristašama okupljenima u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi. Trump je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i usredotočio se na svoj vjerojatni revanš s Joeom Bidenom kojeg je nazvao "najgorim predsjednikom u povijesti naše zemlje".

Trump obećao da će zemlju vratiti unatrag

Republikanski favorit također je govorio o svom mandatu 2017.-2021., podsjećajući birače da nije vodio nikakve nove ratove, hvaleći svoje odnose s Kinom i sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom te tvrdeći da je zemlju doveo na put energetske dominacije. Obećao je da će "vratiti natrag našu zemlju" te da će "5. studeni (2024.) ostati zapisan kao najvažniji dan u povijesti naše zemlje".

"Hvala ti – MAGA!", napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana "Make America Great Again" i nabrajajući države u kojima je pobijedio. Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protukandidatkinju, Nikki Haley, na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Teksasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući CNN, NBC i Fox News.

Vermont je jedina država, barem zasad, u kojoj je, po projekcijama Decision Desk HQ, na republikanskim predizborima pobijedila Haley. Kod Bidena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Utahu. Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Iowi gdje se moglo glasati putem pošte od siječnja.

Haley bi nakon superutorka mogla odustati od kandidature

Deseci milijuna ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednom teritoriju SAD-a. Superutorak označava najveći pojedinačni dan natjecanja za stranačku nominaciju. Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata. Na predizborima, koji su počeli u siječnju u Iowi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupog broja delegata koji formalno određuju tko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju. Haley je služila u Trumpovoj administraciji kao njegova veleposlanica u UN-u.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njezina kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trumpu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca. Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature.  

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:10