LJUBUŠKI, 5. svibnja (FENA) – Treće izdanje Hercegovina Travel Festa počelo je u petak navečer u Kulturnom centru u Ljubuškom na kojem je upriličeno druženje i razgovori s nekoliko svjetskih putnika, koji su ljubuškoj i hercegovačkoj publici predstavili bogata iskustva sa zanimljivih destinacija koje su posjetili. Traje dva dana i publici nudi bogat sadržaj.(Foto FENA/Tomislav Glamuzina)TOMISLAV GLAMUZINA -
StoryEditor
kultura

Treći Hercegovina Travel Fest okupio brojnu publiku

Piše fena  /  11.05.2024., 16:04h

Treće izdanje Hercegovina Travel Festa počelo je u petak navečer u Kulturnom centru u Ljubuškom na kojem je upriličeno druženje i razgovori s nekoliko svjetskih putnika, koji su ljubuškoj i hercegovačkoj publici predstavili bogata iskustva sa zanimljivih destinacija koje su posjetili. Traje dva dana i publici nudi bogat sadržaj.

- Nakon dva uspješno organizirana izdanja i ove godine u goste su nam došla istaknuta imena putopisa. Imamo dva dana rezervirana za predavanja, današnje izdanje otvorit ćemo dječjom izložbom „Putovanje iz snova“ gdje stavljamo naglasak na nadolazeće naraštaje. Prvog dana predavanje će odraditi Jurica Galić Juka na temu „Etiopija – zemlja spaljenih lica“ – otkrila je u razgovoru za Fenu Veronika Pinjuh, ravnateljica Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Na ovogodišnjem Travel Festu predstaviti će se i Ivana Čuljak, djevojka čiji su korijeni iz Ljubuškog mjesta Klobuk.

- Njezino predavanje je „Od Klobuka do Cancuna“, gdje će govoriti o svom boravku u Meksiku gdje je provela jedan dio života. Nakon naše Ivane dolazi nam legenda televizije i novinarstva Goran Milić, koji će predstaviti svoj serijal „Sjever i jug“ – rekla je Pinjuh.

Drugi dan Hercegovina Travel Festa planiran je da gosti predavači iskuse kako je boraviti u Ljubuškom, svim prirodnim i kulturnim dobrima, gastronomiji, kušanju autohtonih sorti vina. Nakon toga večer je opet rezervirana za predavanja putopisaca.

- Drugu večer započinjemo s predavanjem Domagoja Jakopovića Ribafisha, putopisca, istaknutog profesora geografija i poznatog gastronoma. On uživa u putopisima i to na jako zanimljiv način prenosi svojoj publici, a govoriti će o Šri Lanci. Nakon njega na rasporedu je predavanje Martine Valičić, dugogodišnje novinarke HRT-a i autorica emisije „Sretni gradovi“ koja će prenijeti svoja iskustva – kazala je Pinjuh.

Brojna ljubuška publika posebno je dočekala legendu hrvatskog novinarstva, putopisca, urednika, voditelja Gorana Milića koji će im prenijeti dio iz svoje bogate karijere putovanja svijetom.

- U svojim predavanjima ponajviše ću se dotaći dijela iz svog serijala „Sjever i jug“, točnije Finske i Norveške sa sjevera te dvije južne Italija i Grčka, gdje smo uspoređivali etiku, način rada, organizacije društva, što je sreća jednima, što drugima i slično. Obično je pretpostavka društva da su narodi sa sjevera sretniji i više rade, a da su južniji narodi „tužni“ i manje rade. Kada zbrojimo radne sate, vidimo da Grčka i npr. Hrvatska najviše rade u EU, da je i Italija tu blizu, a da su Finci i Norvežani puno manje, ali učinkovitije i s većim profitom – naglašava Milić.

Dodaje kako su uspoređivali razne stvari, njihove kulture i sličnosti, a ovaj legendarni hrvatski novinar smatra kako dosta na te razlike utječe tradicionalizam, vjera, društvo.

Inače, Milić se nedavno vratio iz Japana, za kojega ističe da je „to svijet drugačiji od našeg, ali s nekim sličnostima.“

- Oni znaju da treba biti častan, pošten, odan, treba biti pravdoljubiv, velikodušan, sve što postoji i kod nas, ali se oni toga više drže. Imaju zahvalnost prema životu koji nije nimalo lak, okruženi su ne baš prijateljskim narodima, a ispada da su im tamo jedini prijatelji Amerikanci koji su na njih bacili dvije atomske bombe. Oni imaju posebnu magiju, čistoću, sve kao da je muzej na otvorenom, milijun nekih stvari koje su za nas možda čudne – smatra poznati hrvatski novinar.

Hrvatski bloger, putopisac i novinar Domagoj Jakopović, poznatiji pod nadimkom Ribafish, prvi put je gost na Travel festu.

- Dva puta sam zbog obaveza morao odbiti poziv, a treći put sam jednostavno morao doći. Volim reći za sebe da sam bloger u mirovanju, obišao sam 65 država i prije sam više putovao. Odazvao sam se pozivu na treći Travel Fest gdje ću govoriti o svojim iskustvima u Šri Lanki, državi koja mi je ostala u divnom sjećanju.

Jakopović se godinama pozicionirao kao „food bloger“ te je istaknuo kako ga na Šri Lanki najviše dojmila njihova kuhinja.

- Veliki sam zaljubljenik u njihovu kuhinju, malo ljutine, puno povrća, malo mesa i jako puno morskih plodova. Moja djevojka i ja smo se oduševili, to je država koja ima sve, ako želite veliki grad i urbanost, prekrasne plaže i palme, planinarenje, izgubljene gradove, sve je to Šri Lanka, a cijene su pristupačne – potvrdio je poznati hrvatski bloger i putopisac.

Na kraju, otkrio je i grešku koju, po njegovom mišljenju, radi dosta turista.

- Jako je zanimljivo da 90 posto ljudi koji putuju u taj dio svijeta izađu na Maldivima i onda odaberu, kako ja to kažem, taj dosadan turizam, idu u hotel, imaju „all you can eat and drink“ te sjede na plaži po čitav dan. Vi na Šri Lanki možete toliko toga novog upoznati, apsolutno nešto prekrasno za doživjeti – zaključio je Jakopović.

Prvi dan okupio je brojnu publiku koja je došla čuti zanimljiva predavanja, a među njima sjedili su i gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik ljubuškog Gradskog vijeća Tihomir Kvesić. Završni dan trećeg Hercegovina Travel festa je u subotu, 11. svibnja.

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 08:06