StoryEditor

Toyota nije jedina: Još jedna marka oprašta se od dizelaša

Piše D  /  09.05.2018., 04:05h

Prema najnovijim informacija Toyoti će se pridružiti Nissan, koji na europskom tržištu više neće nuditi dizelske opcije, piše Reuters. Prevedeno to znači kako Renaultovi dCi motori izlaze iz ponude, 1.5 dCi kod vozila nižih klasa, te moćniji 1.6 i 2.0 dCI kod jačih igrača. Nissan je tu čak i odlučniji, pa ukidanje dizelaša ne vrijedi samo za Europu, već za cjelokupnu globalnu ponudu. 

"Zajedno s drugim proizvođačima i industrijskim čimbenicima vidimo daljnju progresiju pada dizelaša, ali to ne vidimo kao trenutnu pojavu. Zasad će Nissan svojim klijentima nuditi moderne dizelske motore", izjavio je glasnogovornik Nissana za Reuters. Dizelski motori dostupni su u širokoj pleti modela, od Micre i Juke, preko Pulsara i Qashqaija do X-Traila.

Međutim, isti je izvor u nastavku bio vrlo jasan:"U Europi, gdje je prodaja dizelaša koncentrirana, s našom elektrifikacijom bit će ukidana dizelska ponuda sa svakom obnovom modela iz osobnog programa". 

Usprkos padu popularnosti dizelaša mnogi proizvođači će ih i dalje nuditi. Među njima su Daimler i Volkswagen, ali očito ne i Nissan koji je već najavio smanjenje opsega proizvodnje u britanskim pogonima. Tako će u pogonima u Sunderlandu biti otpušteno na stotine radnika, najvećoj britanskoj tvornici automobila, zaključuje Reuters, navodi Index.hr.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:02