StoryEditor
zagrebački gradonačelnik

Tomašević: "Osiguran socijalni mir u Holdingu u iduće tri godine"

Piše hina  /  31.01.2023., 14:59h

Sindikati Zagrebačkog holdinga postigli su dogovor s Upravom te tvrtke oko povećanja plaća, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će kroz tjedan dana potpisati nove kolektivne ugovore u Holdingu i ZET-u što će, kaže, osigurati socijalni mir tri godine.

Osnovica u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rast će pet posto od 1. siječnja te dodatnih tri posto od 1. srpnja, rekao je Tomašević nakon što se u sjedištu Gradske uprave usuglasio sa sindikatima Holdinga i ZET-a. Uz to, kroz povećanje stalnog dodatka, dodatno će se povećati plaće najniže plaćenim radnicima - operativcima, a rast će i neoporeziva primanja.

Riječ je o kompromisu, "paket" za radnike je opravdan s obzirom na inflaciju

“Smatramo da je ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan s obzirom na inflaciju, što je bio i povod kretanja u te pregovore”, rekao je Tomašević istaknuvši da se radi o kompromisu između zahtjeva sindikata i Uprave Holdinga i ZET-a.

Dodao je da će u roku od 30 dana, odnosno do kraja veljače, izraditi sistematizaciju radnih mjesta za cijeli Holding i ZET, "koja se nepravedno nije mijenjala zadnjih 20 godina". 

Tomašević je istaknuo da su na povećanje materijalnih prava odlučili zbog nedostatka radnika, sveopće inflacije, ali i zbog specifičnog pritiska na radnike, posebice one iz Čistoće s obzirom na novi model prikupljanja otpada.

“U 2022. godini zaposlili smo 75 komunalnih radnika u Čistoći - no isto toliko ih je otišlo u toj godini. Jasno nam je da moramo unaprijediti materijalna prava”, rekao je Tomašević.

No, na redovitoj konferenciji za medije nije želio komentirati koliko je 'težak' dogovor sa sindikatima jer se, objasnio je, radi o dogovoru koji je postignut u procesu mirenja, "koji je povjerljiv".

“Našli smo se negdje na pola puta, danas ne možemo govoriti o brojkama do kraja procesa mirenja. Nama je ključna stvar bila da imamo Kolektivni ugovor za sljedeće tri godine, i tu smo izašli s većim paketom za radnike”, rekao je Tomašević. 

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET-a Dražen Jović istaknuo je da će time danas biti zaustavljen proces mirenja, odnosno, da će se zaključiti da je on uspješno okončan.  

“Od početka procesa, tražili smo da se poveća osnovica, da radnici s najnižim primanjima dobiju najviše, ali i da se iskoriste određena neoporeziva davanja”, istaknuo je Jović. 

Usluge će poskupiti, slijedi dogovor s koalicijskim partnerima

Tomašević je najavio kako će se taj dodatni izdatak za Holding, "koji je prije dvije godine bio na rubu bankrota", financirati kroz uštede u Holdingu, sam gradski proračun, ali i poskupljenje dijela komunalnih usluga.

“Doći će do poskupljenja, kontekst je inflacije i cijelo vrijeme rastu cijene svega. Što će točno porasti, kada i kako, to moramo proći s koalicijskim partnerima”, rekao je Tomašević.

Na pitanje je li Uprava Holdinga pristala na dogovor pritisnuta sindikalnim najavama štrajka, ali i nezakonitim štrajkom u Čistoći, Tomašević je istaknuo da nije.

“Ja se štrajka ne bojim. To sam jutros rekao i sindikatima”, poručio je Tomašević.

Na pitanje kako će se taj paket odraziti na poslovanje Holdinga, Tomašević je istaknuo da, za sada, nije upitna likvidnost Holdinga. 

Tomašević se nakon redovite konferencije za medije oko13 sati sastao i sa radnicima Čistoće, odnosno s petoricom iz reda štrajkaša, sindikatima i upravom te komunalne tvrtke, kako bi im predstavio taj dio dogovora. 

“Mislim da je ovo dobar paket i za radnike Čistoće, mislim da je ovo više od onoga što su tražili”, istaknuo je Tomašević, s čime se složio sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) Zdravko Stoilković. 

21. travanj 2024 04:06