StoryEditor
oštra reakcija

"TKO MISLITE DA STE?" Erdogan zaprijetio protjerivanjem veleposlanicima 10 zemalja, među njima i SAD-a

Piše desk  /  21.10.2021., 17:56h
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će protjerati iz zemlje veleposlanike 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

- Zašto tih 10 veleposlanikadaju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu vanjskih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj? Tko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubojice, teroriste i bandite? Oni uvijek odgovaraju: "Sud je nezavisan". Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primjer nezavisnosti - rekao je Erdogan turskim novinarima u zrakoplovu dok se vraćao iz posjete afričkim zemljama, prenijela je televizija Haberturk, prenosi Sputnik.

Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije "Anadolu Kultur" koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i vjerskih manjina.

U veljači 2020. godine turski sud je oslobodio Kavalu optužbi za umiješanost u pokušaj svrgavanja vlade tijekom prosvjeda u istanbulskom parku Gezi 2013. godine, ali je istog dana tužiteljstvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo uhićenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za sudjelovanje u pokušaju državnog udara u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Ranije su veleposlanici10 zemalja - Kanade, Francuske, Finske, Danske, Njemačke, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD pozvali Tursku da oslobodi Kavalu. Nakon toga je MVP Turske pozvao na razgovor veleposlanike tih zemalja, podsjetivši ih na potrebu poštovanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 23:28