StoryEditor

Tko je sve saslušan zbog afere „Ikona“ i tko će sljedeći u Tužiteljstvo BiH

Piše D  /  06.02.2021., 04:02h

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu je Bojana Jovović, a prema informacijama „Avaza“, do sada je saslušano nekoliko svjedoka u ovoj pravosudnoj instituciji.

Nedavno su iskaze u Tužiteljstvu BiH dali i veleposlanik BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u ured Dodika u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik prekjučer u ovoj pravosudnoj instituciji.

Osim Dodika i Samardžije, saslušani su i Dodikovi bliski suradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova uskoro će iskaz dati i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Tek od iskaza svih svjedoka ovisit će ima li Tužiteljstvo BiH osnova za daljnje postupanje, pogotovo što Ukrajina putem Interpola još ne potražuje ikonu.

Za sada se sve svelo na medijske izvještaje i navode pojedinih ministara i veleposlanika iz Ukrajine zbog pečata koji se nalazi na ikoni.

Ukrajina tvrdi da je riječ o ikoni staroj 300 godina koja je ukradena u Lugansku, ali, kako saznaje Avaz, još nije ponudila konkretne dokaze.

Dokaze nije ponudio ni veleposlanik ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilic, koji se susreo u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, i Gordanom Tadić, glavnom državnom tužiteljicom.

Sve što je Kirilic zatražio jeste da se ikona izuzme i vještači. Ali ključan je potez Interpola, koji bi, da je ikona ukradena, to morao evidentirati po prijavi institucija Ukrajine. 

Za sada se ova policijska agencija, putem policijskih kanala u BiH, nije oglašavala. Tužiteljstvo čeka i zamolbu za postupanje putem međunarodne pomoći i odgovore iz Ukrajine.

Iako se navodi da je ikona vrijedna nekoliko milijuna eura, iz Dodikovog kabineta tvrde drugačije. Kažu da je riječ o obiteljskoj ikoni i da košta od 100 do 200 eura.

Dnevnik.ba

 

29. travanj 2024 11:56