StoryEditor
poziv na bojkot

Tko će od srpskih stranaka izaći na lokalne izbore?

Piše fena  /  16.05.2024., 18:50h

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta vladajuća stranka u RS-u predlaže koalicionim partnerima da ne sudjeluju na Lokalnim izborima po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

- Mi ne možemo prihvatiti nametnut Izborni zakon BiH. Predložit ćemo koalicijskim partnerima da pozovemo i opoziciju iz RS da ne sudjeluju na izborima. Vidjeli ste da su danas Bošnjaci u Vijeću naroda RS pokrenuli mehanizam vitalnog interesa na Izborni zakon RS. Cijenimo da će se uskoro to riješiti i da možemo organizirati lokalne izbore po našem zakonu - rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD.

Dodao je da će uskoro u Beograd biti održan svesrpski sabor na kojem će, između ostalog, kako je naveo, biti određene opće mjere za predstavnike Srba.

U Banjoj Luci je danas počeo i sastanak koalicijskih partnera u RS-u – SNSD, SP, US i DEMOS u vezi s Lokalnim izborima u BiH, koji su zakazani za 6. listopada, prema novim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. 

 

Koalicijski partneri u RS-u traže od opozicije podršku u bojkotu izbora

Predstavnici koalicijskih partnera u Republici Srpskoj dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, nakon sjednice koalicionih partnera, pozvao je sve na sastanak u ponedjeljak, u 14 sati.

- Vidjet ćemo kakav stav će zauzeti, a onda od toga zavise dalji koraci – izjavio je  Stevandić.

Sastanku koalicije danas su prisustvovali lideri SNSD, US, SP, NPS - Mlorad Dodik, Nenad Stevandić, Petar Đokić, Darko Banjac i predstavnica DEMOS-a Spomenka Stevanović.      

Vijeće naroda RS nije postiglo danas dogovor oko Izbornog zakona RS i na snazi je veto na Zakon koji je uložio Klub bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS je usvojila Izborni zakon u travnju nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaje vlast u RS-u, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH raspisalo je lokalne izbore po izmjenama Izbornog zakona BiH koji treba da budu održani 6. listopada ove godine.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović još ranije rekao da će ova stranka izaći na izbore po pravilima koje je naložio SIP BiH.

Dnevnik.ba

26. srpanj 2024 14:04