StoryEditor
skrivena kriza

Tisuće obitelji pripadnika američke vojske na rubu gladi: "Mi smo najmoćnija vojska na zemlji..."

Piše fena  /  15.11.2021., 15:46h
Čak 160.000 američkih vojnih pripadnika ima problema s prehranjivanjem svojih obitelji. Riječ je o skrivenoj krizi koja godinama postoji unutar jedne od najbolje financiranih institucija i koja se samo pogoršala tijekom pandemije koronavirusa.

Ta procjena neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD-u ‘Feeding America’, koja koordinira rad više od 200 banaka hrane širom zemlje, naglašava kako se dugoročna nesigurnost hrane proširila na svaki aspekt američkog života, uključujući i vojsku.

Ova organizacija procjenjuje da se 29 posto vojnika u najmlađim redovima vojske suočilo s nesigurnošću hrane tijekom prethodne godine.

- Tako je kako je - rekao je James Bohannon, dočasnik treće klase u San Diegu koji se oslanja na pomoć u hrani kako bi prehranio svoje dvije kćerke.

Osim skromne plate za mlađe vojničke činove, česte selidbe koje su svojstvene vojničkom životu otežavaju njihovim supružnicima pronalazak stalnog posla.

Problem je pogoršan opskurnim pravilom Ministarstva poljoprivrede koje sprečava tisuće obitelji čiji su članovi u vojsci da pristupe programu državne pomoći SNAP-a, poznatijem kao bonovi za hranu.

- To je jedna od stvari za koju američki narod ne zna, ali to je nešto što se podrazumijeva među pripadnicima vojske. Znamo to - rekla je senatorica Tammy Duckworth, demokratkinja iz Illinoisa i bivša pilotkinja Blackhawka koja je izgubila obje noge u padu helikoptera u Iraku.

- Mi smo najmoćnija vojska na zemlji, a ipak oni koji su na nižoj stepenici naših vojnih činova su – ako su u braku i imaju dijete ili dvoje – gladni. Kako se možete fokusirati na izvršavanje misije i obranu demokracije ako ste zabrinuti hoće li vaše dijete dobiti večeru ili ne – naglasila je ona, piše Associated Press. 

Meredith Knopp, izvršna direktorica banke hrane u St. Louisu i vojni veteran, rekla je da ovaj problem pogađa sve grane vojske. Prisjetila se kako je bila mlada časnica u Teksasu kada joj je prišao novi vojnik koji je tek dobio bebu i rekao da će mu uskoro isključiti struju jer nije mogao platiti račune.

- Za mene je to bilo šokantno – rekla je.

Možda najbolji pokazatelj koliko je problem postao ukorijenjen jest to što je snažna mreža dobrotvornih organizacija koje se nalaze u blizini vojske, kao što su Armed Services YMCA i Blue Star Families, razvila infrastrukturu banaka hrane u blizini većine velikih domaćih baza. 

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 14:34