StoryEditor
rusija

Tijelo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predano njegovoj majci

Piše fena  /  24.02.2024., 21:16h

Tijelo ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog predano je njegovoj majci, rekao je u subotu njegov pomoćnik, javlja AP.

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije, objavio je to na svom Telegram nalogu i zahvalio "svima" koji su pozvali ruske vlasti da vrate Navalnijevo tijelo njegovoj majci.

Ranije u subotu je Julija Navalnaja, Navalnijeva udovica, optužila predsjednika Vladimira Putina da se ruga kršćanstvu pokušavajući prisiliti njegovu majku da pristane na tajnu sahranu nakon njegove smrti u kaznenoj koloniji.

Navalnaja je rekla u videu objavljenom u subotu da Navaljnijevu majku, koja želi da joj se vrati tijelo njenog sina, "doslovno muče" vlasti koje su prijetile da će Navaljnog pokopati u arktičkom zatvoru. Sugerirali su njegovoj majci da nema puno vremena za donošenje odluke jer se tijelo raspada, rekla je Navalnaya.

Navalny (47), najpoznatiji ruski opozicioni političar, preminuo je 16. veljače u kaznenoj koloniji, što je natjeralo stotine Rusa širom zemlje da krenu prema improviziranim spomen obilježjima s cvijećem i svijećama.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 15:02