StoryEditor
"obavještajna operacija"

Teorije zavjere bošnjačkog instituta iz Ljubljane: Operacija "Kula"

Piše Desk  /  24.11.2021., 20:33h
Na platnom spisku kvaziinstituta IFIMES su Mesić i Kosor. Sami "institut" je kontroverzan u Sloveniji zbog mutnog financiranja, a Josipu Juratoviću su čak dali i izmišljenu nagradu.

Tekst s portala Vijesti.ba prenosimo u cijelosti:

Obavještajna operacija se vodi protiv Bosne i Hercegovine, preciznije protiv Federacije BiH, kodnog imena 'Kula' ...

Dok je krajem prošlog tjedna Tužiteljstvo BiH najavljivalo obračun sa svjedocima koji mijenjaju iskaz u predmetu respiratori, Zijad Bećirević, direktor slovenačkog IFIMES-a, koji od početka tvrdi da je ova afera namjenjena kako bi se srušio premijer Fadil Novalić, gostujući na TV Hayat i govoreći o aktualnim događanjima, pored ostalog je rekao: “Prije nekoliko mjeseci razotkrili smo tajnu operaciju 'Konjičev skok' u Sjevernoj Makedoniji, s ciljem da se sruši legitimno izabrana vlada Zorana Zaeva, da se vrati Nikola Gruevski i da se vratimo 30 godina unazad. Ta operacija je vođena iz Budimpešte.

Još jedna obavještajna operacija se vodi i to protiv Bosne i Hercegovine, preciznije protiv Federacije BiH, kodnog imena 'Kula' da se sruše Fadil Novalić i federalna Vlada. Zbog čega, zato što se tri četvrtine ekonomskih tokova odvija u Federaciji. Ako hoćete da srušite neku zemlju, morate da srušite njen ekonomski sistem. Respiratori nemaju nikakve veze s Fadilom Novalićem, ali su iskorišteni da bi se aktivirala ta akcija, kodnog imena 'Kula' za rušenje ekonomskog sistema Federacije i to je tri četvrtine ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine, odnosno ekonomskih tokova. Za to su osigurana znatna sredstva, koja su pojačana ovih dana da bi pokušali da slome ekonomski sistem Federacije. Ali, mislim da Federacija dobro funkcionira, vidim program reformi, vidim financijske pokazatelje, a vidim da su bile i promjene u Tužiteljstvu i vidim da postoje "patriotske snage" koje će se suprotstaviti tome. Respiratori su povod za rušenje ekonomskog sistema, rušenje kičme ekonomije Bosne i Hercegovine, a time i Bosne i Hercegovine, uz niz drugih aktivnosti.“

Na decidno pitanje tko stoji iza toga, Bećirović je odgovorio: “Jedan dio snaga unutar Bosne i Hercegovine, čak i iz Novalićeve Stranke demokratske akcije, iz pravosudnog sistema, tužiteljstva, političkih stranaka, susjednih zemalja...“

Podsjetimo, prošlog tjedna je u Sudu BiH okončano (maratonsko) svjedočenje Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite u procesu respiratori kojim tužitelji nisu bili zadovoljni. Po šturim informacijama koje su objavili pojedini mediji dalo se naslutiti da ova svjedokinja Tužiteljstva odbija ponoviti dijelove iz svog iskaza koji je dala tužiteljima tijekom istrage uz obrazloženje da su neke dijelove njenog iskaza oni isforsirali, pri čemu je bila izložena njihovim pritiscima. O pritiscima tužilaca tijekom istrage prethodno su govorili i Hasan Ganibegović i Edita Kalajdžić, također svjedoci Tužiteljstva. No, ovakvo ponašanje tužitelja nije skoro nikoga zabrinulo, ponajmanje javnost, jer je afera respiratori, od početka isforsirana u javnom prostoru, a osude su izrečene i prije samog sudskog postupka, etiketirajući krivce u javnom prostoru, na prvom mjestu premijera.

Na nedopustivo ponašanje tužitelja i u samoj sudnici, u jednom trenutku je predsjedavajuća čak morala zaprijetiti da će iskoristiti mjere predviđene zakonom kako bi zavela red u sudnici i natjerala tužitelje da se pridržavaju zakonom propisanih načina vođenja postupka.

Afera respiratori je od početka imala veliku medijsku podršku što je značajno utjecalo i na samo potvrđivanje optužnice. Paralelno s tim kružili su i komentari u pravosudnoj zajednici po kojima je optužnica loše napisana, da nedostaju dokazi za djela koja se stavljaju optuženima na teret, te da će biti zanimljivo pratiti kako će tužitelji dokazati sve ono što su napisali u optužnici, a što je potvrđivalo javnu harangu protiv premijera Novalića. U svojoj strategiji iznošenja dokaza tužitelji su na suđenju nastavili u duhu onoga što su još na početku istrage nazvali media plan u ovom slučaju.

Nizala su se zvučna imena među svjedocima Tužiteljstva, uz bombastične medijske naslove, a neki svjedoci su čak proglašeni neprijateljima jer nisu rekli ono što su tužitelji željeli čuti. Tako je neprijateljski svjedok Hasan Ganibegović, iako nije jasno u čijim interesima je on svjedočio ako se zna da je upravo zbog afere respiratori ostao bez posla i da sve i da je htio nema apsolutno nikakvog razloga braniti premijera i druge optužene. Također, nije jasno zašto je Ganibegović postao “neprijatelj“ kad je upravo on samoinicijativno ustupio tužiteljima Viber prepisku koju je imao sačuvanu na svom laptopu. Upravo Viber poruke od početka suđenja pune medijske izvještaje i donose naslove po kojima se i dalje zaključuje kako iza te velike afere stoje zvučna imena iz vrha SDA, mada u istrazi iako je trajala maksimalno koliko dozvoljava zakon nije ništa od toga dokazano, zbog čega je u jednom trenutku reagirala čak i predsjednica sudskog vijeća, upućujući tužioce da ako imaju dokaza o tim osobama o tome otvore istragu, a da na ovom suđenju moraju dokazivati ono što je navedeno u optužnici.

Tužitelji još nisu završili sa svojim svjedocima, ali već nekoliko puta smo upozorili da ono što je zanimljivo za naslove medijskih izvještaja, nije dokaz na sudu o čemu će tužitelji ako žele dokazati svoje tvrdnje iz optužnice morati dobro povesti računa. Nema sumnje da javni pritisak na sud može polučiti željenim uspjehom za tužitelje, ali jedno je potvrđivane optužnice, a nešto sasvim drugo dokazivanje u sudskom postupku u kome i okrivljeni imaju pravo da iznesu svoje dokaze. Zasad, sudeći po zadnjim najavama iz Tužiteljstva, teško da ćemo vidjeti nešto od tih velikih dokaza koji su najavljivani tijekom istrage, ali Tužiteljstvo je zaprijetilo progonom onima koji su po njima promijenili svoje iskaze. Opet zaboravljajući da tako nešto moraju i dokazati pred Sudom.

Od početka afere oko nabavke respiratora nije bilo malo onih koji su tvrdili da je cilj po svaku cijenu srušiti premijera Novalića. Te tvrdnje u vrijeme današnje političke krize u Bosni i Hercegovini imaju još veću težinu s obzirom na važnu ulogu Vlade Federacije BiH.

Dnevnik.ba

29. studeni 2021 21:27