StoryEditor

Tegeltija: Političko Sarajevo ovladalo pravosuđem na razini BiH istjerivanjem Srba

Piše D  /  11.02.2021., 11:02h

On je ukazao da je izbor rukovodstva VSTV-a nezakonit, kao i da je izbor predsjednika Vijeća doveo do toga da od osam rukovodnih pozicija u pravosuđu na razini BiH danas bude pet Bošnjaka, dva Hrvata, jedan iz reda ostalih i nijedan Srbin ili netko drugi iz RS.

– Prema ovome, izgleda da se sva pravosudna pamet i poštenje u pravosuđu koncentriralosalo u Federaciji BiH, dok su svi ljudi iz RS korumpirani, kriminalci, lopovi, puni afera, rekao je Tegeltija.

Smatra da rečenica Bakira Izetbegovića o Srbima kao lošem narodu i Valentina Inzka o srpskom narodu kao narodu na pogrešnoj strani povjesti, dobivaju svoju stvarnu dimenziju na terenu pravosuđa BiH, jer se ovim izborom u VSTV-u pokazuje da se “Srbima kao takvima i Republici Srpskoj ne smije dozvoliti rukovođenje na razini BiH ukoliko ne provode politike političkog Sarajeva”.

– Ovo očito predstavlja poželjni model takozvane funkcionalne BiH u viziji Izetbegovića i Inzka. Nema autentičnih Srba iz RS na upravljačkim pozicijama i “mirna Bosna”, istaknuo je Tegeltija.

Ocijenio je i da je sve ovo izravna posljedica prenošenja političkih bitaka iz RS na razinu BiH u namjeri da se putem pravosudnog aparata BiH proizvede promjena vlasti u RS.

– Preglasavanjem srpskih članova, za predsjednika s četvorogodišnjim mandatom VSTV-a izabrao je Halila Lagumdžiju, umjesto Milana Tegeltije, koji je u prosincu prošle godine podnio ostavku. Lagumdžija, sudac Suda BiH, dobio je osam glasova, naspram sedam, koliko je osvojila sudac Okružnog suda u Banjoj Luci Srđan Forca, koji je prethodno izabran na upražnjeno Tegeltijino mjesto u Vijeću.

Za potpredsjednike VSTV-a izabrane su Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda i Sanela Gorušanović-Butigan, koja se izjašnjava kao Hrvatica, prenosi Srna.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 08:38