StoryEditor
na granici sukoba

Tajvan javio o pokretima kineskih ratnih zrakoplova i brodova u Tajvanskom moreuzu

Piše fena  /  23.12.2023., 16:43h

Tajvan je u subotu javio o pokretima kineskih ratnih aviona i ratnih brodova oko otoka, uključujući letjelice koje prelaze osjetljivu središnju liniju Tajvanskog moreuza, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti tri sedmice uoči izbora na Tajvanu.

Tajvan pod demokratskom vladavinom za koji Kina tvrdi da je njena teritorija, žali se na četiri godine redovnih kineskih vojnih patrola i vježbi u blizini otoka.

U tijeku je kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore na Tajvanu 13. siječnja. Odnosi s Kinom glavna su točka sporenja.

Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je da su od 13.30 sati u subotu po lokalnom vremenu uočeni lovci J-10, J-11 i J-16, kao i zrakoplovi za rano upozoravanje koji su djelovali u zračnom prostoru sjevernog, središnjeg i jugozapadnog Tajvana.

Deset aviona prešlo je srednju liniju Tajvanskog moreuza, ili područja u njenoj blizini, “surađujući s kineskim ratnim brodovima na izvođenju zajedničkih patrola borbene gotovosti”, priopćilo je ministarstvo.

Središnja linija nekada je služila kao neslužbena barijera između dvije strane, ali kineski zrakoplovi sada redovno nadlijeću preko nje.

Tajvan je poslao svoje snage da nadziru, priopćilo je ministarstvo.

Kina nije komentirala nedavne vojne aktivnosti u blizini Tajvana. Ranije je navodila da imaju za cilj sprečavanje "dosluha" između tajvanskih separatista i Sjedinjenih Država, i zaštitu teritorijalnog integriteta Kine.

Tajvanska vlada, koja je u više navrata nudila pregovore s Kinom, odbacuje zahtjeve Pekinga o suverenitetu i tvrdi da samo stanovnici otoka mogu odlučivati o svojoj budućnosti.

Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne stranke, koga je Peking proglasio separatistom, u anketama je favorit za narednog predsjednika Tajvana.

Glavna opoziciona stranka Tajvana, Kuomintang, tradicionalno podržava bliske veze s Pekingom i obećala je da će ponovo pokrenuti dijalog s Kinom ako pobijedi na izborima. Međutim, tvrdi da su građani Tajvana jedini koji mogu odlučiti o svojoj budućnosti, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 10:01