StoryEditor
afera respiratori

Tajnica Vlade FBiH na ročištu Novaliću objasnila zašto se spominje Sebija Izetbegović

Piše Desk  /  20.10.2021., 14:47h
Na Sudu BiH danas je održano ročište u suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u aferi "Respiratori". Na klupi za svjedoke našla se tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Kalajdžić je, u periodu kada su nabavljani sporni respiratori iz Kine putem tvrtke "Srebrena malina" potvrdila da je s premijerom Novalićem i bivšim šefom Novalićevog kabineta Hasanom Ganibegovićem komunicirala u Viber grupi "Gensek".

Ispitivanje svjedoka tužitelj je počeo s pitanjem Kalajdžić koje su njene dužnosti kao tajnice Vlade FBiH.

Ona je odgovorila da javne nabavke nisu u njenoj nadležnosti i da je sve ponude koje su stizale na Ured premijera FBiH za nabavku medicinske opreme i sredstava prosljeđivala Federalnoj upravi CZ i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Tužitelj je potom prezentirao dokaze u vidu Viber prepiske između premijera Novalića i Kalajdžić od 18. ožujka 2020. godine.

"Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora", stoji u poruci koju je Kalajdžić poslala premijeru FBiH.

Upitana da pojasni tko je "Sebija", Kalajdžić je odgovorila: "Direktorica Kliničkog centra, profesorica Sebija Izetbegović".

Na upit tužitelja kako je moguće da osoba "izvana" pregovara oko nabavke respiratora Kalajdžić je pojasnila da su se u ured premijera FBiH javljale i mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu saznati cijene respiratora koje su u tom periodu, kako kaže Kalajdžić, bile promjenjive.

Nastavak svjedočenja Kalajdžić i izvođenje novih dokaza zakazano je za petak 22. listopada, piše Klix.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:13