StoryEditor
ispitivanje

Tadžikistan uhitio 9 povezanih s pokoljem u Moskvi, doveli im obitelji u glavni grad

Piše hina  /  29.03.2024., 17:48h

Tadžikistan je uhitio devet osoba osumnjičenih za povezanost s masovnom pucnjavom u ruskoj koncertnoj dvorani prošlog petka, kao i s militantnom islamističkom skupinom koja je preuzela odgovornost za napad, rekao je Reutersu tadžikistanski sigurnosni izvor.

Četvorica osumnjičenih napadača koji stoje iza najsmrtonosnijeg napada u Rusiji u posljednjih 20 godina državljani su Tadžikistana. Uhićeni su s još sedmero osumnjičenih, a neki od njih također dolaze iz bivše sovjetske srednjoazijske države.

Odbor za državnu sigurnost Tadžikistana priveo je devet osoba u gradu Vahdatu. Osumnjičeni se sada nalaze u glavnom gradu Dušanbeu, rekao je izvor, ali nije otkrio pojedinosti. Najmanje 143 osobe ubijene su u napadu na koncertnu dvoranu blizu Moskve.

Tadžikistan, član sigurnosnog bloka predvođenog Rusijom i sjedište ruske vojne baze, okupio je obitelji osumnjičenih napadača kako bi ih ruski istražitelji mogli ispitati u Dušanbeu, rekli su izvori Reutersu. 

Većinski muslimanska nacija od 10 milijuna stanovnika na granici s Afganistanom uvelike ovisi o doznakama radnika migranata koji rade u Rusiji. Gospodarstvo te zemlje bilo je razoreno u građanskom ratu 1990-ih.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu, a američki dužnosnici rekli su da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da je napad izveo afganistanski ogranak mreže, Islamska država Horasan (ISIS-K).

Ruski istražitelji objavili su jučer da su pronašli dokaz da su napadači bili povezani s "ukrajinskim nacionalistima". Sjedinjene Države odmah su odbacile tu tvrdnju kao neutemeljenu propagandu. Kijev je snažno zanijekao bilo kakvu umiješanost u napad na koncertnu dvoranu.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 11:06