StoryEditor

Szijjarto: Mađarska protiv rezolucije o Srebrenici jer želi mir na Balkanu

Piše desk  /  15.05.2024., 12:39h

U Budimpešti su se sastali predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Viktor Orban kao i ministar vanjskih poslova Petar Szijjarto.

 

Szijjarto je kazao je da za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

- Mir na Balkanu je ključan za stabilnost cijele Europe. Zapadni Balkan je u susjedstvu Mađarske i mi želimo učiniti sve da se mir očuva. Kao i cijela Europa, i zapadni Balkan ima svoju burnu i kompliciranu povijest. Trenutno je dosta komplicirana situacija i mi smatramo kako je sredstvo za smanjenje tenzija približenje Balkana EU.

Svjedoci smo da europske odluke dovode do povećanja tenzija i to često dovodi do opasnosti od izbijanja novih kriza. BiH je napravila ozbiljne iskorake i u ožujku je odlučeno da se započne pregovarački proces i važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos da BiH što prije postane članica EU - rekao je Szijjarto, prenosi Avaz.

On je istaknuo da je tu "harmoniju" razbio visoki predstavnik u BiH Christian Schmmidt.

- Ta harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do suglasnosti razbijena je jednostranim djelovanjem predstavnika međunarodne zajednice koji je na svoju ruku promijenio Izborni zakon. To razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u koja bi mogla da dovede do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da je jačanje tenzija nešto što treba prekinuti. Mađarska će glasati protiv rezolucije koja namjerno ili nenamjerno demoralizira srpski narod - naveo je Szijjarto.

On je kazao da se međunarodna zajednica treba prestati miješati u unutrašnje stvari BiH.

- Isto tako, smatramo da međunarodni predstavnici trebaju završti s miješanjem u unutrašnje stvari BiH i prestanu prijetiti sankcijama. Moramo vratiti Bosni i Hercegovini suverenitet. Ne smije se stati na put ubrzanom procesu u evropske integracije. Mađarska će učiniti sve u tom interesu da se pospješe evropske integracije BiH i da se održi prva međuvladina konferencija BiH i EU - rekao je Szijjarto.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 20:26