StoryEditor

Svjetski državnici čestitali Dan državnosti hrvatskoj predsjednici

Piše D  /  30.07.2021., 02:56h

Američki predsjednik Donald Trump u svojoj čestitki ističe kako Hrvatska i Sjedinjene Države dijele četvrt stoljeća prijateljstva te kako se raduje jačanju partnerstva dviju zemalja. Istaknuo je i kako Sjedinjene Države cijene mnoge hrvatske doprinose transatlantskoj i regionalnoj sigurnosti te kako Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, ima jedinstveni potencijal za vodstvo na području jugoistočne Europe, priopćeno je. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u svojoj je poruci istaknuo kako bi razvoj konstruktivnog rusko-hrvatskog dijaloga i uzajamno korisne suradnje u različitim područjima potpuno odgovarao temeljnim interesima dviju zemalja i cijele Europe, priopćeno je iz Ureda.

U svojoj čestitki predsjednik Kine Xi Jinping istaknuo je kako se tradicionalno prijateljstvo i suradnja dviju zemalja produbljuju, a partnerstvo u općoj suradnji pokazuje sve jači razvoj odnosa Kine i Hrvatske. Naglasio je kako želi  jačati prijateljstvo i suradnju te nastaviti podizati razinu odnosa između dviju država radi još veće koristi za oba naroda, prenosi HRT.

Generalni guverner Australije Peter Cosgrove, čestitajući Dan državnosti, uputio je i čestitke u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima te naglasio kako Australija, kao i Hrvatska, čvrsto vjeruje da suvremeni izazovi zahtijevaju široka globalna rješenja te izrazio predanost radu s Hrvatskom kako unutar multilateralnih okvira tako i u bilateralnim odnosima.

Predsjednica Švicarske Doris Leuthard u svojoj čestitki ističe uvjerenje kako će se prijateljstvo i povjerenje između dviju država nastaviti produbljivati i iduće godine.

Čestitku u povodu Dana državnosti uputio je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio uvjerenje da ćemo zajedničkim radom pridonijeti unaprjeđenju i razvoju sveukupnih odnosa Hrvatske i Srbije, na temelju obostranog uvažavanja i poštovanja dobrosusjedskih odnosa i europskih vrijednosti.

Predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis u svojoj je čestitki naglasio kako 2017. za naše zemlje protječe u jubilarnom tonu, budući da slavimo 25. obljetnicu od uspostave diplomatskih odnosa te izrazio zadovoljstvo vrlo dinamičnim bilateralnim dijalogom koji je ostvaren u ovoj godini.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella u svojoj čestitki ističe duboke veze koje spajaju Zagreb i Rim temeljene na odličnim bilateralnim odnosima na svim razinama. Učvršćuje ih i važan doprinos autohtonim manjinama u obje države kao istinski most u dijalogu i jedinstvu između dvije zemlje, dodao je. 

Predsjednik Mađarske Janos Ader u čestitki je istaknuo kako iza hrvatsko-mađarskog partnerstva i prijateljstva stoji izvanredna povijesna tradicija, koja je u više pogleda jedinstvena u srednjoeuropskoj regiji.

Čestitke prigodom Dana državnosti uputili su i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, predsjednik Eritreje Isaias Afwerki, predsjednik Libanona Michel Aoun, predsjednik Malavija Arthur Peter Mutharika, belgijski kralj Philippe, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba, predsjednik Irske Michael D. Higgins, predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika, predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov, nizozemski kralj Willem-Alexander, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, japanski car Akihito, kubanski predsjednik Raul Castro, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, predsjednik Egipta Abdel Fattah Al Sisi, grčki predsjednik Prokopios Pavlopoulos, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:07