StoryEditor

Svjedočila djeca pobijenih roditelja u Uzdolu: "Nosili su zelene beretke i vikali ‘Alahu ekber‘"

Piše D  /  30.07.2021., 01:31h

Na Sudu Bosne i Hercegovine jučer je nastavljeno suđenje Enveru Buzi za zločine počinjene na Uzdolu 14. rujna 1993., kada su pripadnici tzv. Armije BiH ubili 29 civila hrvatske nacionalnosti. Tužiteljstvo je izvelo najprije svjedokinju Katu Marić koja je rođena 1946. godine u Uzdolu, a sa obitelji živi u Donjoj Vasti. Na Uzdolu su ubijeni Katini roditelji Ivka i Mijo Rajič. Svaki dan je išla na Uzdol i nosila hranu roditeljima. Majka joj je bila nepokretna 9 godina, a otac joj je bio uvijek tu da joj nešto pomogne, doda čašu vode.

Dva svjedoka i izjava

„Ujutro oko 6 sati probudila me pucnjava i činilo mi se da dolazi sa svih strana. Meni se činilo da najviše dolazi sa strane škole na Ceru. Govorila sam sebi „Bože šta je ono?“, ispričala je Kata o rujnu 1993. U daljnjem svjedočenju Kata je kazala kako je pristigla susjeda i pitala za Matu. Ona joj je odgovorila da je on na Kominu. Tu je bila linija. Vidjela je sina kada je došao s Komina i pitala je šta je s njezinim roditeljima. Sin joj je odgovorio da je sve pobijeno. Također je kazala da su roditelji Ivka i Mijo Rajič najprije sahranjeni u Prozoru, a kasnije su preneseni na Uzdol. Na svjedočenje Kate Marić obrana Envera Buze nije imala pitanja.

Drugi svjedok Tužiteljstva bio je Fabijan Ratkić, rođen 1955. godine u Uzdolu i stalno je nastanjen na Uzdolu u zaseoku Križ. Fabijanovi roditelji Kata i Martin Ratkić su ubijeni  tijekom tog napada na Uzdol. „Probudila me detonacija i izašao sam iz kuće. Odmah je na mene bačena ručna bomba. Vidio sam trojicu sa zelenim beretkama i viču Alahu ekber. Stajali su 50 metara od mene. Kako sam ranjen uspio sam pobjeći niz selo, a odatle na Krančiće gdje su mi bili žena i djeca odakle su me prebacili u bolnicu u Rumboke gdje sam smješten“, posvjedočio je on o napadu Armije na Uzdol. O tome  što se dogodilo na Uzdolu i njegovu zaseoku Križ Fabijan je saznao od žene Dragice koja mu je došla u posjet u bolnicu u Rumboke. „Kata i Martin nađeni su tek drugi dan u stričevu podrumu. Pronađeni su jedno pored drugoga pokriveni vrećama i  da je ocu uho odsječeno.“

Svjedok čuo da je zapovjedao Sefer Halilović

Na pitanje o tome tko je napdao Uzdol Fabijan je kazao da je bilo riječ o Prozorskom samostalnom bataljonu kojim je zapovjedao Enver Buza. Također je kazao da je čuo kako je cijelom akcijom zapovjedao Sefer Halilović a da je kasnije čuo i da je tu bio i Enver Buza.

U daljnjem izvođenju dokaza pročitana je izjava svjedoka Blaža Ratkića koji je preminuo 2009. Blaško (Blaž) je dao izjavu Ministarstvu sigurnosti BiH 2006. godine. U toj izjavi Blaško je naveo kako je sa suprugom Sofijom i sinovima Matom i Kazom živio u selu Križ. Tog kobnog 14. rujna 1993. godine uspio je sa suprugom Sofijom pobjeći iz kuće u kukuruze, a odatle na Krančiće pa u Prozor. Na putu do Prozora susreo je pripadnike HVO-a koji su išli u pomoć na Uzdol. Sve o pokolju na Uzdolu  saznao je taj dan te i za brata Martina i njegovu suprugu Katu. Blaško je tek 2-3 dana nakon masakra na Uzdolu uspio ponovno doći do svoje kuće.

Nije uspjelo, samo civili pobijeni

Na istom suđenju ranije je svjedočio Amir Kurtović.

„Bila je noć i postrojavali smo se u Herama. Bio je tu i Buza. Dobili smo trake za raspoznavanje. U mojoj grupi je bilo 20-30 ljudi. Vodio nas je jedan iz Kuta. Išli smo u grupama. Prošli smo između A BiH i HVO-a. Prošli smo livadama do potoka. Tu smo čekali znak. Tada smo krenuli potokom. Krenuli smo prema selu. Došli smo do crkve. Bio je metež živi, pucanje… Vidio sam ženu kako leži mrtva. Nije vojnik… Tu smo se zadržali i dobili naredbu za povlačenje.  U povratku sam vidio ženu i dvoje djece mrtvih“.  Tužiteljstvo je postavilo pitanje: „Je li akcija uspjela?“ Na to pitanje Amir Kurtović je kazao: „Ne, jedino što su stradali civili!“. Slijedeća rasprava zakazana je za 20.06.2017. godine, javlja Ramski Vjesnik, prenosi Dnevni list.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:05