StoryEditor

Svijet osuđuje napade u Šri Lanki

Piše D  /  21.04.2019., 04:04h

Papa Franjo osudio je napade nazvavši ih okrutnim nasiljem. Rekao je da je u mislima sa stradalima i njihovim obiteljima.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te da je Europska unija spremna "pružiti potporu toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP.

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti premijeru Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Ranilu Wickremesingheu u povodu terorističkih napada u crkvama i hotelima u Šri Lanki.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u poruci na Twitteru osudila je napade u Šri Lanki. Kazala je da su njezine molitve sa svima koji su pogođeni tim kukavičkim činom.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić objavila je na Twitteru poruku u kojoj upućuje sućut obiteljima žrtava te osuđuje jutrošnje napade. 

Britanska premijerka Theresa May također je putem Twittera uputila poruku svima koji su pogođeni strašnim napadom u Šri Lanki.

 

Njemačka vlada priopćila je da je šokirana vijestima o bombaškim napadima u Šri Lanki, prenosi dpa.
- Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tijekom misa na Uskrs. Žalimo zbog žrtava i molimo se za ozlijeđene i njihove obitelji. Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost, napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

Američki veleposlanik u Šri Lanki napisao je da je "duboko ožalošćen zbog bezumnih napada" i da je SAD "uz tamošnji narod u ovom strašnom trenutku".
Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su, bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni". "Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj", prenosi HRT.

 

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 10:36