StoryEditor
nestašica sve izvjesnija

Švicarska uvodi dobrovoljni cilj uštede plina od 15 posto za zimu

Piše hina  /  24.08.2022., 19:02h

Švicarska je postavila dobrovoljni cilj uštede plina od 15 posto za zimu, dok se Europa suočava s potencijalnom nestašicom plina kao posljedicom rata u Ukrajini, priopćila je vlada u srijedu.

Premda plin čini manji udio u potrošnji energije u Švicarskoj u usporedbi s drugim europskim zemljama, tri četvrtine godišnje potrošnje dolazi u zimskim mjesecima.

Cilj Švicarske je koristiti 15 posto manje plina u usporedbi s prosječnom potrošnjom u zadnjih pet godina od listopada 2022. do ožujka 2023., rekla je vlada. To odgovara cilju uštede od oko 3,6 terawatt-sati.

Područje s najvećim potencijalom za uštedu energije je grijanje, rekla je vlada, koja je dodala da će smanjiti temperature u zgradama i isključiti računala i uređaje kada nisu odmah potrebni kako bi pružili dobar primjer.

Švicarska bi osjetila izravan utjecaj bilo kakve europske nestašice jer bi to zemlji, koja mora uvoziti sav svoj plin, otežalo osiguranje opskrbe, rečeno je.

Neki zapadni čelnici optužili su Rusiju da koristi zastoj oko turbine za plinovod Sjeverni tok 1 kao izgovor za smanjenje opskrbe energijom kao osvetu za sankcije nametnute Moskvi zbog njezinih postupaka u Ukrajini.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 14:25