StoryEditor
zdž

Sve manji broj mladih u BiH koji žele studirati njemački jezik

Piše fena  /  14.09.2023., 12:30h

Četvrta međunarodna konferencija Društva germanista u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Grenzen, Chancen, Räume“ ("Granice, šanse i prostori“), počela je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Predsjednica Organizacionog odbora ovogodišnje dvodnevne konferencije van. prof. dr. Amela Ćurković sa Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE-a najavila je kako će na konferenciji u naredna dva dana sudjelovati oko 30 izlagača u sekcijama iz BiH (Zenica, Sarajevo, Mostar, Bihać), Hrvatske (Osijek, Zadar, Split), Njemačke, Austrije, Češke i Poljske.

U okviru konferencije bit će održana i metodička radionica, koju će održati prof. Bernd Helmbold sa Sveučilišta u Jeni, a koja je namijenjena za profesore njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskoj županiji te svršenicima dodiplomskog i magistarskog studija Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE-a.

- Cilj konferencije je da okupi germaniste iz BiH i šire, koji će razmijeniti najnovija znanstvena istraživanja iz polja lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika kao samog jezika i translatologije - kazala je Ćuruković.

Uprkos činjenici da je posljednjih godina porasla popularnost njemačkog jezika u BiH, uglavnom zbog odlaska na rad u inostranstvo, profesorica Ćurković ističe kako nije došlo i do povećanja broja studenata na tom odsjeku zeničkog fakulteta.

Konferenciju podržavaju Goethe institut Sarajevo i Austrijski institut Sarajevo, a tajnik Društva germanista u BiH doc. dr. Alma Čović-Filipović ističe kako ovakvi i slični skupovi germanistima iz BiH, regije i Europe omogućuju da razmijene prije svega iskustva izučavanja njemačkog jezika, književnosti, kulture i obrazovanja nastavnika njemačkog jezika u BiH.

-Mi svi imamo slična iskustva, slične izazove i zadatke, tako da je jako bitno da se umrežavamo i da se ovdje okupljamo. Osim toga, organizacija ovakvih konferencija omogućava da rezultate naših istraživanja publiciramo i učinimo dostupnim široj javnosti u vidu zbornika, koji su dostupni kako on-line tako i u printanom izdanju - naglasila je Čović-Filipović.

Sve veći broj građana BiH raznih profila i životne dobi, a prema iskustvu profesora koji rade na Goethe institutu i Austrijskom institutu u Sarajevu, napomenula je Čović-Filipović, "uče i upisuju kurseve njemačkog jezika da bi napustili BiH“.

-Mi, s druge strane, na fakultetima osjetimo da se sve manji broj studenata upisuje, što znači da je sve manji broj te populacije koja je u stvari naša ciljna grupa - kazala je Čović-Filipović, koja je, ipak, naglasila kako nisu rađena istraživanja o broju bh. građana koji uče njemački jezik zbog odlaska na posao u zemlje tog govornog područja.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:43