StoryEditor
svi šute

"ŠUTNJA JE ZNAK ODOBRAVANJA" Glavaš: Zašto nitko iz Sarajeva ne reagira na prijetnje direktorici BH Radija 1

Piše desk  /  18.04.2022., 15:47h
Brutalni, prizemni i bjesomučni napadi na direktoricu BH Radija 1 Pejku Medić dokaz su da sarajevska čaršija ne prihvata i ne prašta onima koji drugačije razmišljaju i javno iznose svoje mišljenje i stav.

Poručio je ovo danas zastupnik DNS u parlamentu Srpske, Aleksandar Glavaš, koji ističe da bi “čaršija sve Srbe natjerala da misle i djeluju čaršijski jer za njih postoji samo njihova istina, samo njihova povijest i samo njihovo pravo”.

– Svaki Srbin koji se ne uklapa u kalup političkog Sarajeva postaje predmet prijetnji, napada i osuda, pa ni Pejka Medić nije izuzetak. Sarajevski mediji je napadaju i kritiziraju, a gomila nasilnika na društvenim mrežama joj prijeti i poziva na linč nazivajući je najpogrdnijim imenima otvoreno zagovarajući njeno smaknuće. I dok se na društvenim mrežama vodi ofenziva protiv Pejke kolege novinari u Sarajevu šute, šute i političari, šute i udruge, šuti i nevladin sektor. Svi su ušutjeli, a šutanje je znamo znak odobravanja – poručuje Glavaš, prenosi Srrpska.info.

On dodaje da Medićeva i dalje dostojanstveno i hrabro odlazi na svoje radno mjesto u tzv. Sivi dom i može samo da se pretpostavi u kakvom neprijateljskom okruženju i atmosferi radi.

– Ona i dalje svoj posao obavlja profesionalno, iako se protiv nje digao i menadžment, pa je Кolegij BHRT 1 osudio njene javne istupe uz nebulozno obrazloženje da Pejka predstavlja prijetnju za egzistenciju BHRT. To što zaposleni danima nemaju papira za printanje, što plaće kasne mjesecima, e to za njih nije egzistencijalni problem. Ali Pejka jeste – kaže Glavaš.

Zastupnik DNS je istakao da težak položaj ono malo preostalih Srba zaposlenih u ovom tzv. Javnom servisu nikoga ne dotiče.

Zbog prijetnji smrću direktorici Pejki Medić, zbog nedavnih otpuštanja Srba s BHRT, uz indolentan odnos predsjedavajućeg UO Rajka Radovanovića, Glavaš poziva nadležne institucije da reagiraju i stanu u kraj bahatom ponašanju menadžmenta ovog javnog servisa koji, umjesto da rješava višegodišnju financijsku dubiozu, “zamajava javnost i otvoreno radi protiv direktorice BH Radija, koja je, eto, slučajno Srpkinja”.

– Neka se pozabave i programom koji je negledljiv, jednostran i ratnohuškački, a usput podsjećam i njih, a i sarajevsku čaršiju da su i Srbi izdvajali doprinose za izgradnju tzv. “Sivog doma” i da je nekada u toj zgradi radio veliki broj Srba, koji su danas svedeni na statističku grešku, ne samo na BHRT, već i u Federaciji BiH – zaključio je Glavaš.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 21:43