StoryEditor
"nisam optmističan"

Sudionik neumskih pregovora: Svi smo bili na jednoj, a HDZ BiH na drugoj strani

Piše desk  /  04.02.2022., 08:04h
U jučerašnjem izdanju Rezimea FTV-a gostovao je Nermin Ogrešević, predsjednikom Narodnog europskog saveza (NES), bošnjačke stranke koja je sudjelovala na pregovorima u Neumu.

Kaže da o pregovorima u Neumu može govoriti s više aspekata i iz više kutova.

"Jedan kut je naravno format i fokusiranost na Federaciju i to naše mišljenje o tom fokusu prisutno je ovo čitavo vrijeme. Ograničene ustavne promjene i Izborni zakon su nešto što je državna razina i nešto što se tiče čitave države. Naravno, bez obzira na to mi smo smatrali da trebamo ići na pregovore iz poštovanja i prema temi i prema i međunarodnim partnerima i mislili smo da je bolja situacija ako budemo u prilici iznijeti svoja mišljenja, sudjelovati u raspravi i upoznati se s mišljenjima svih strana sudionika pregovora, da vidimo mišljenja i moderatora. Bili su prisutni i predstavnici Venecijanske komisije koji vode računa o standardima i o onome što je prihvatljivo kad je u pitanju i europsko zakonodavstvo i standardi u Europi i koji su to sadržaji, okviri kojih se moramo držati da bismo ispoštovali presude Europskog suda za ljudska prava."

Smatra da je loše što nitko iz RS-a nije bio pozvan na pregovore u Neumu.

"Mislim da bi bilo dobro da su prisutni bili predstavnici iz Republike Srpske. Mislim da bi se zajednički trebalo tražiti rješenje, a rješenje treba tražiti na razini čitave BiH. Olako se prešlo, a za nas u NES-u je to neprihvatljivo, da je ideja o neizravnom izboru odbijena na način da to za RS nije prihvatljivo. Mislim da smo mi s razine FBiH jedinstveno trebali zauzeti stav o rješenju ili usuglasiti se i tražiti da se ta rješenja dogovore na razini čitave BiH. Ne možemo u reformama, a težimo da te reforme budu u pravcu kvalitetnijih standarda u regulativi, od Ustava pa dalje, više asimetrična rješenja."

Ogrešević ističe da nisu došli do faze da govore o asimetričnim rješenjima.

"Bavili smo se prvo rješenjima kako je ponuđeno. Bavili smo se integritetom izbornog procesa, ograničenim izmjenama Ustava a da ispoštujemo presude Europskog suda za ljudska prava, Izbornog zakona, domova naroda i nadležnosti i blokadama u Federaciji. Kroz te teme su se mogla vidjeti različita mišljenja i sudaranja i u principu nismo došli do točke da bi mogli reći da imamo nekakav dogovor ili otvorena vrata da možemo dogovoriti taj jedan cjeloviti paket. Nije završeno ništa do kraja u tom pregovaračkom postupku i ja ne dijelim optimizam drugih da se u ovoj fazi i ovom kapacitetu mogu napraviti neki značajniji dogovori bez uključivanja svih. Mi u NES-u smo spremni uvijek razgovarati, ali imamo stavove i nećemo ništa uraditi što bi značilo dalje devastaciju države i stvaranje prostora za nove podjele, za nove presude Europskog suda za ljudska prava, za nefunkcionalnost države. To su neki okviri i neke granice kojih se mi držimo."

Navodi da je u Neumu HDZ bio na jednoj, a sve druge stranke iz Federacije na drugoj strani.

"Prvi prijedlog je bio neprihvatljiv. Bitna su dva principa - omogućiti svakome aktivno i pasivno biračko pravo i jednaka ili približno jednaka vrijednost glasa. Često su ta dva principa na neki način bila suprotstavljena. Mislim da nam je skučen prostor ako se bavimo samo rješavanjem pitanja ovih reformi i promjena koje moramo uraditi ako budemo radili samo na terenu Federacije. Sugerirao bih da se ovim ozbiljnim pitanjima bavimo na razini države, u širokom formatu, da svi sudionici imaju jednak nivo odgovornosti."

Ogrešević kaže da ima dovoljno mehanizama da se zaštite svi interesi.

"Prema tome, po nama ovaj standard koji je europski, koji je normalan za jedno društvo koje teži biti takvo da se omogući svima jednako pravo da glasaju i da budu birani je nešto što nam uopće ne smeta, nije u konfliktu s tim. Kroz izjave gospodina Čovića možemo govoriti o drugim tendencijama koje su očito u sasvim drugom pravcu. Možda neki ipak ne žele jačanje države BiH i normalizaciju. Neke teze koje se sad postavljaju nisu točne, poput one da je ovo pitanje samo Federacije. Nisu točne teze da europski standard umanjuje mogućnost da se reguliraju prava svih građana, ali i konstitutivnih naroda. Mogu se naći rješenja koja bi izbalansirala i jedno i drugo. Mislim da je loše da se a priori stvari postavljaju na način da se RS-a ne tiče ono što se mi u Federaciji dogovorimo. Ako je neizravni izbor onda smo riješili pitanje izbora članova Predsjedništva i nemamo više tog argumenta da će netko nekome birati člana Predsjedništva. Pravljenje trećeg entiteta je alternativa koja je vrlo nepovoljna za daljnju perspektivu naše domovine i taj pritisak u tom pravcu nije dobronamjeran. NES i ja osobno želimo da se svaki građanin, izjašnjavao se nacionalno ili ne, osjeća ugodno, dobrodošlo i zadovoljno u svojoj domovini."

Na pitanje što je sljedeći potez HNS-a odgovara: "Čuo sam da će biti Sabor. Vidjet ćemo, očekujem možda neke tvrde stavove, ali vjerojatno će biti neke reakcije. U postojećem ustavnom okviru nema prostora za treći entitet. Za nas je ovo što se radi u RS-u nasilje, tumači Ustav kako tko hoće."

Ogrešević kaže da su Palmer i Eichhorst u Neumu ponudili koncept elektorskog glasanja.

"Ponudili su da izmjene Ustava idu u pravcu da stoji da BiH ima tri člana Predsjedništva, da se dva biraju iz Federacije, jedan iz RS-a, bez nacionalnih odrednica. To je bilo neprihvatljivo za HDZ."

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 17:37