StoryEditor

Sud utvrdio da Austrija ilegalno vraća migrante

Piše D  /  06.07.2021., 07:07h

Prema austrijskom zakonu, ako migrant koji prijeđe granicu države traži azil, on ne smije biti vraćen natrag, međutim to je u Austriji bila česta praksa. Granična policija nije samo ignorirala zahtjeve za azil nego su i nehumano postupali prema tim migrantima.

Ove navode je Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije demantiralo navode nakon što je priča dostigla u javnost, međutim pokrajinski sud ih je potvrdio.

Austrijski Der Standard piše o prvom slučaju koji se dogodio 5. rujna, a koji je dokumentirala No Name Kitchen organizacija. Naime, pet osoba iz Sirije, Liberije i Maroka je policija pronašla u blizini austrijsko-slovenske granice, odvela ih u policijsku postaju i usprkos tomu što su zatražili azil, policija ih je predala Slovencima koji su ih zatim deportirali u Bosnu i Hercegovinu.

Prošle godine je u javnost dospjela i priča o slučaju Ayouba N. kojeg je policija pronašla u pograničnom dijelu na jugu države 28. rujna 2020. zajedno s još sedam osoba. Navode da su prilikom privođenja, a prije deportacije, migranti ponižavajuće tretirani.

“Ayoub N je bio prisiljen svući se i kleknuti bez razloga”, navodi se u izvještaju Asylkoordination.at.

Glasnogovornik koordinacije azila u Austriji Lukas Gahleitner-Gertz kaže da “riba smrdi od glave” aludirajući na to da postoji vrhovno naređenje za ovakvo ponašanje iako nikakva viša odgovornost na sudu nije utvrđena.

“Potpuno je nevjerojatno da se to događa bez znanja i volje ministra unutarnjih poslova i njegovih državnih službenika”, naveo je on.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 05:47