StoryEditor

Sud BiH odbio odrediti mjere zabrane osuđenim pripadnicima Armije BiH za ratni zločin u Bužimu

Piše desk  /  11.03.2024., 13:57h

Sud Bosne i Hercegovine odbio je usmeni prijedlog Tužiteljstva za određivanje mjera zabrane sedmorici bivših pripadnika Armije BiH koji su nepravomoćno osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Nakon što je izrečena prvostupanjska presuda, Tužiteljstvo BiH je zatražilo da im se odrede mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta.

“Sud BiH je donio odluku kojom je odbijen, kao neosnovan, usmeni prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje mjera zabrane prema optuženima Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajrektareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Samiru Isakoviću i Huseinu Isakoviću, nakon izricanja prvostupanjske presude”, rečeno je iz ove institucije za Detektor.

Na ovu odluku dozvoljena je žalba.

Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Salkić na osam, Nanić i Kudelić na po pet godina, Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i pol zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim točkama optužnice.

Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improviziranom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, od studenog 1994. do kolovoza 1995. godine – i to Nanić u svojstvu pomoćnika zapovjednika za sigurnost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić kao zapovjednik voda Vojne policije u zapovjedništvu 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić te Samir i Husein Isaković kao pripadnici Vojne policije ove brigade.

Zločini su, navodi se u presudi, počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne te njenim simpatizerima.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:19