StoryEditor
od 1. travnja

Suad Arnautović novi je predsjednik SIP-a BiH: Izbornim zakonom su propisani termini kada se izbori održavaju, mi smo tu da ga provodimo

Piše DESK  /  30.03.2022., 11:36h
Jedna od prvih obveza je raspisati opće izbore ove godine, kazao je Arnautović, predstavljajući plan rada u narednom periodu.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine od 1. travnja bit će dr. Suad Arnautović koji će voditi ovu instituciju u narednih 21 mjesec. Tako je odlučeno na današnjoj sjednici SIP-a, piše Oslobođenje.

Šest od sedam članova SIP-a BiH glasalo je za Arnautovića, dok je jedan listić bio nevažeći.

- Jedna od prvih obveza je raspisati opće izbore ove godine, kazao je Arnautović, predstavljajući plan rada u narednom periodu.

- Mi smo imenovani da provodimo izborni zakon, a ne da ga ne provodimo. Izbornim zakonom su propisani termini kada se oni održavaju. Drugi posao je reorganizacija i unutarnja organizacija poslova u Tajništvu SIP-a koja je naslijeđena i nije prilagođena novom vremenu i digitalizaciji. Naše Tajništvo mora biti prilagođen novom vremenu. Treća aktivnost je suradnja s državnim i entitetskim nivoima vlasti, Brčko distrikta i nižim nivoima, kazao je Arnautović.

Istakao je i to da se mora uspostaviti još bolja suradnja s tužilaštvima svih nivoa jer je ona izuzetno potrebna.

Ukazao je na važnost suradnje s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama i podvukao kako CIK BiH i dalje mora ostati neutralan u svim procesima.

- Nulta toleranciju ove institucije će biti prema onima koji krše zakon, rekao je Arnautović.

Inače, hrvatska i spska politika u BiH postoojeći sastav SIP-a drže nelegallnim, s obzirom na to da su izabrani od strane bošnjačke politike i srpske oporbe, te da u njemu sjede bivši savjetnici Željka Komšića i neki srpskih oporbenih dužnosnika.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:49