StoryEditor
Sinn Fein

Stranka koja zagovara ujedinjenje s Irskom mogla bi pobijediti na izborima u Velikoj Britaniji

Piše desk  /  07.05.2022., 15:38h
Republikanska partija Sinn Fein mogla bi izboriti povijesnu pobjedu na lokalnim izborima u Velikoj Britaniji nakon što je Konzervativna stranka čiji je vođa britanski premijer Boris Johnson izgubila 400 vijećnika širom zemlje.

Sinn Fein stranka osvojila je većinu preferencijalnih glasova u petak dok su diljem Velike Britanije članovi parlamenta izvještavali premijera Johnsona da je izgubio javnu podršku te da se momentum izazova za njegovo vodstvo ne može zaustaviti.

Republikanska stranka Sinn Fein zalaže se za ponovno ujedinjenje sa Irskom te prekid britanske jurisdikcije nad Sjevernom Irskom.

Upozorenje Johnsonu upućeno je nakon što su konzervativci izgubili više od 400 vijećnika i niz mjesta predsjedavajućih vijeća, uključujući londonske općine Wandsworth i Westminster. Od tada su se njihovi gubici nastavili povećavati.

Premijer Johnson priznao je da su Torijevci doživjeli "tešku noć" u Londonu i na jugu zemlje, ali je inzistirao na tome da je stranka ostvarila "prilično izuzetne uspjehe" u drugim dijelovima zemlje, dok laburisti nisu uspjeli napraviti proboj.

Jo Stevens državna tajnica Welsa u sjeni istakla je kako je Laburistička stranka nakon lokalnih izbora spremna za vladu.

"Ono što su rezultati izbora ove sedmice pokazali je da smo povratili povjerenje britanske javnosti", rekla je Stevens.

Preuzimanje kontrole nad Barnetovim vijećem u Londonu, koji ima značajnu jevrejsku populaciju, pokazuje da su se laburisti promijenili pod vodstvom Keira Starmera u posljednje dvije godine i da su spremni za vladu.

"Nastavit ćemo pokušavati da dokažemo britanskoj javnosti da je Laburistička stranka, stranka koja je spremna za vladu", navode laburisti.

Dnevnik.ba

Britanska vlada nakon rezultata lokalnih izbora, mogla bi se suočiti sa ustavnom krizom o pitanjima Sjeverne Irske. Za sada, niti jedna politička partija krajnje desnice nije osvojila vijećnička mjesta.

Desničarske stranke Za Britaniju i Nacionalni Front čini se ne uživaju podršku britanske javnosti.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 14:36