StoryEditor
izostala reakcija

Stranci nijemi na provokacije bivših generala Armije RBiH

Piše desk  /  15.12.2021., 10:38h
Sastanak Željka Komšića i Šefika Džaferovića, bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, s članovima Udruge generala BiH govori o namjerama bošnjačkih političara, a posebno zabrinjava činjenica da nitko iz međunarodne zajednice nije osudio ovaj sastanak, pišu Nezavisne.com.

Na tom sastanku, kako je priopćeno, "generali se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama Bosne i Hercegovine", a istovremeno su pozvane i sve probosanske snage da uspostave patriotsko i političko jedinstvo u pitanjima koja se tiču "bazične zaštite države Bosne i Hercegovine". 

"Mislim da u današnjem vremenu ne treba tražiti probleme koji sutra mogu koštati sve nas. Pozivam sva tri člana Predsjedništva BiH da sjednu i da se dogovore jer su sva trojica odgovorni za situaciju u Bosni i Hercegovini", rekao je  za Nezavisne novine Darko Babalj, predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske. 

Kako je rekao, od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika očekuje da pozove i generale iz Republike Srpske jer je to jedini odgovor na poziv Džaferovića i Komšića i u tom smislu ne bi bilo ništa negativno.  Ono što su istaknuli u Republici Srpskoj je da je nevjerojatno da nitko od predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije reagirao na taj sastanak jer više je nego očigledno da se strateški razmišlja u smislu rata. 

"Republika Srpska glasno poziva na mir i razgovor s drugom stranom, a s te strane imamo otvoreno naslućivanje rata. Kada pozivate generale bivše vojske, pa makar oni bili i umirovljenik, unaprijed razmišljate kako strateški osmisliti neke akcije. To govori o namjerama bošnjačkih političara. Tim sastankom možda se šalje i poruka da se ne igramo i da oni imaju mogućnost reagirati", rekla je za Nezavisne novine Dušanka Majkić, zamjenica predsjednika Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH, dodajući da je zabrinjavajuće da nitko na to ne reagira, posebno predstavnici međunarodne zajednice. 

Kako naglašava Majkić, osim poziva bivšim generalima Armije RBiH, zabrinjava i činjenica da se namjenska industrija u Federaciji BiH besumično razvija, istovremeno se pitajući što bi se dogodilo da je netko iz Republike Srpske sazvao bivše generale Vojske Republike Srpske na sastanak u ovom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini. 

Osim toga što su se generali stavili na raspolaganje, istaknuli su da u "prvoj fazi" odgovor mora biti institucionalne prirode, stavljajući naglasak na obveze institucija međunarodne zajednice po Daytonskom mirovnom sporazumu.  Sastanku s Komšićem i Džaferovićem prisustvovali su Rizvo Pleh, predsjednik Udruge generala, te članovi Vahid Karavelić, Ismet Hadžić, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić i Sadik Kalinić. Zanimljivo je da je jedan od članova ove udruge i Sakib Mahmuljin, kojem se pred Sudom BiH trenutno sudi za ratne zločine.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 17:55