StoryEditor
šef nato

Stoltenberg optimista da će Švedska biti članica NATO-a do ožujka

Piše fena  /  26.01.2024., 19:06h

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak optimizam da bi Švedska mogla biti spremna da se pridruži vojnoj organizaciji do ožujka, nakon što je ove sedmice primila pozitivne signale od Mađarske i Turske, koje su se prethodno pobunile protiv njenog članstva.

Švedska je, skupa sa svojim susjedom Finskom, ostavila po strani desetljeće vojne neutralnosti nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. kako bi tražila zaštitu pod okriljem NATO-a za kolektivnu obranu. Finska se od tada pridružila, a skupa s ostalih 30 saveznika, svi se moraju usuglasiti da se Švedska pridruži.

Turska i Mađarska obustavile su, međutim, postupak.

- Ulazak Švedske u NATO učinit će kompletnu alijansu jačom - kazao je Stoltenberg novinarima dok je iznosio detalje o razgovorima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, i ukazao na nova dešavanja u Turskoj.

- Poruka koju sam dobio iz Budimpešte je da će se parlament ponovo sastati krajem veljače, tako da to moramo sačekati. Apsolutno sam, međutim, siguran i računam na Mađarsku - izjavio je Stoltenberg.

U početku Mađarska nije navela jasan razlog za kašnjenje, a Orban je inzistirao da njegova vlada neće biti posljednja koja će podržati Švedsku. Ali ton prema Stockholmu se pooštrio jer je Europska komisija odbila da dozvoli Mađarskoj pristup fondovima EU zbog demokratskog nazadovanja.

Budimpešta je optužila švedske političare da iznose "očigledne laži" o stanju mađarske demokracije.

Orban, koji je raskinuo  sa saveznicima iz NATO-a zauzimajući pozitivan stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je u utorak da je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Budimpeštu da razgovaraju o “budućoj suradnji u oblasti sigurnosti i obrane kao saveznici i partneri”, prenosi AP.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 06:50