StoryEditor
vučić oštro reagirao

Što se događa na Kosovu? Rastu napetosti, blokirane ceste...

Piše Desk  /  21.09.2021., 11:40h
Jučer su etnički Srbi na sjeveru Kosova blokirali ceste koje vode na dva granična prijelaza sa Srbijom, piše Deutsche Welle.

Do toga je došlo nakon što su kosovske vlasti objavile kako su srpske registarske oznake morale biti pokrivene ili uklonjene te zamijenjene za lokalne registracije pri ulasku u Kosovo. Nova pravila pogađaju registarske oznake proizvedene u Srbiji – pritom će vozači za novu, kosovsku registarsku oznaku, koja vrijedi oko 60 dana, platiti otprilike 5 eura.

Postrojbe specijalne policije ROSU jučer su od ranog jutra bile u neposrednoj blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku - gdje su osiguravale primjenu uredbe.

Kosovo brani recipročne mjere

Ovim potezom Kosovo kaže da ustvari brani recipročne mjere.

Podsjetimo, Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine, čemu je prethodio razorni sukob 1998. i 1999. godine, koji je privukao pozornost međunarodne zajednice. Srbija do danas nije priznala neovisnost Kosova, a tako ni njihove registarske oznake.

Kosovski premijer Albin Kurti tvrdi kako se ovdje radi o politici uspostavljanja reciprociteta. "Ovdje nema ničega nelegalnoga ili diskriminatornog. Kao jučer, danas ili sutra, srpski će se građani moći kretati slobodno."

Kosovska predsjednica tvrdi da je postupanje Kosova u interesu EU

Nastavno na to, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta primijenilo Bruxelleske sporazume. "Kosovo je danas u potpunosti primijenilo sporazume potpisane u Bruxellesu, koje je Srbija zanemarila i ne provodi ih. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obje strane potpisale u Bruxellesu, ne može se promatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka provođenju Sporazuma, što bi trebala zahtijevati sama EU", smatra kosovska predsjednica.

Uspostavljanje reciprociteta osobito je problematično za Srbiju jer se ovdje postavlja pitanje – što znači uspostavljanje reciprociteta među državama u slučaju da jedna od njih ne priznaje onu drugu?

Vučić oštro reagirao

Promptno je, dakako, reagirao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je sazvao sastanak kabineta nacionalne sigurnosti kako bi odgovorio na mjere koje dolaze s Kosova. Situaciju je nazvao "ozbiljnom i teškom". Kosovski je potez nazvao neodgovornim te dodao kako je u ovoj situaciji teško naći rješenje.

Prema N1 Beogradu, Aleksandar Vučić je izjavio sljedeće: "Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvat ćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima i da zaštite živote Srba na Kosovu i Metohiji", dodavši da "neće dozvoliti da se ponovi pogrom iz 2004. godine". Predsjednik Srbije je i pokazao fotografiju za koju navodi da prikazuje bolničko vozilo s pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prijelaza te je Srbima na Kosovu poručio da "ne nasjedaju na provokacije Prištine".

Glasnogovornik Europske komisije Petar Stano pozvao je Kosovo i Srbiju da čim prije, bez odlaganja, primijene suzdržanost te da "promiču slobodu kretanja u regiji".

Sastanak Savjeta za nacionalnu sigurnost već danas

Kako bi razmotrili stanje nakon ovih događanja, danas se u Beogradu sastaje Savjet za nacionalnu sigurnost. Sjednica je počela u 10 sati, a njome će predsjedati Aleksandar Vučić.

Na sastanku će biti i ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić, piše DW.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 00:35