StoryEditor

Što mali Saudijci uče u školama? Židovi su neprijatelji, mlaćenje žena je u redu

Piše D  /  25.11.2018., 07:11h

Zaključak je to izvještaja Antidifamacijske lige (ADL) koji posebno ističe da udžbenici u Saudijskoj Arabiji obiluju stereotipima o Židovima, kao što je tvrdnja da je među cionističkim ciljevima i "uspostava globalne vlade Židova koja bi kontrolirala cijeli svijet", prenosi Index.hr

Drugi primjer koji se navodi u izvještaju govori o tome da će "doći dan kada će muslimani pokoriti Židove". Treći primjer iz izvještaja navodi citat koji kaže kako je dozvoljeno istući ženu onda kad je to potrebno.

U Saudijskoj Arabiji, prapostojbini islama, na snazi je vehabijski islam koji na druge oblike islama gleda kao na herezu, a netolerancija prema drugim vjerama porasla je u kraljevstvu nakon 11. rujna 2001., kad je otkriveno da je 15 od 19 napadača bilo upravo iz te zemlje.

Iako su brojni vjerski vođe osudili islamističke terorističke grupe kao što su Al Qaeda i Islamska država, ekstremna stajališta još uvijek su prisutna u nekim udžbenicima za srednje škole.

Izvještaj navodi kako je određeni napredak po ovom pitanju postignut, no upozorava da se u velikom dijelu udžbenika ništa nije promijenilo od napada na SAD 11. rujna 2001.

Direktor ADL-a Jonathan Greenblatt zatražio je stoga od američke vlade da provede detaljno istraživanje o udžbenicima u Saudijskoj Arabiji.

“SAD ne može okretati glavu dok se antisemitski govor mržnje iz godine u godinu nalazi u obrazovnim materijalima za djecu u Saudijskoj Arabiji”, stoji u izjavi.

Velik dio spornih dijelova koji su istaknuti u izvještaju, temelji se na hadisima, predajom sačuvanim izrekama Muhameda i njegovih sudrugova, koji su uz Kuran osnova islama. U listopadu 2017. godine vladar Saudijske Arabije Mohammed bin Salman zadužio je vladu da nadzire interpretacije Muhamedovog učenja kako bi se spriječila zlouporaba u svrhe nasilja i terorizma. Obećao je i da će se zemlja vratiti na umjereniji islam.

Od 2004. godine State Department je svrstao Saudijsku Arabiju u kategoriju zemalja o kojima treba posebno voditi računa kad je riječ o religijskim slobodama. Usprkos mogućnosti kažnjavanja ekonomskim sankcijama, embargom na oružje te uskraćivanjem viza, što omogućuje Međunarodni zakon o religijskim slobodama, vlada SAD-a ne provodi nikakve mjere nad Saudijskom Arabijom od 2006. godine, kako je upozorio Human Rights Watch.

29. travanj 2024 17:32