StoryEditor
samospaljivanje

"Što bih ja uradio da moja zemlja čini genocid?": Preminuo američki vojnik koji se zapalio ispred izraelskog veleposlanstva činu prosvjeda zbog Palestine

Piše fena  /  26.02.2024., 15:53h

Pripadnik američkih zračnih snaga preminuo je u ponedjeljak nakon što se u nedjelju popodne samozapalio ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu. Policija je muškarca identificirala kao Aarona Bushnella (25) iz San Antonija u Teksasu.

Glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva potvrdio je za The New York Post da je 25-godišnji Bushnell umro preko noći iako ga nije službeno imenovala pozivajući se na najbližu rodbinu.

Dužnosnici su i dalje u kontaktu s članovima njegove obitelji i neće službeno objaviti njegovu smrt do 24 sata nakon što se to završi, rekao je predstavnik zračnih snaga.

Službenici američke tajne službe ugasili su plamen prije nego što je muškarac u nedjelju popodne prebačen u bolnicu s teškim ozljedama i u kritičnom stanju.

U videu koji je emitiran uživo na platformi Twitch, muškarac se identificirao i rekao da je aktivni pripadnik zračnih snaga.

Prije nego što se zapalio, rekao je da "više neće biti sudionik u genocidu" i čuli su ga kako viče "Oslobodite Palestinu" dok je gorio.

Samo nekoliko sati prije smrtonosnog čina samospaljivanja, Bushnell je objavio posljednju poruku na Facebooku.

- Mnogi od nas se možda nekad zapitaju: ‘Što bih uradio da sam bio živ tijekom ropstva? Ili u vrijeme segregacije na Jugu? Ili tijekom aparthejda? Što bih ja uradio da moja zemlja čini genocid?’ Odgovor je da vi to radite i to upravo sada - napisao je Bushnell.

Poruka je uključivala link na Twitch livestream, koji je kasnije uklonjen zbog kršenja pravila zajednice platforme.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:08