StoryEditor

Stjepan Bošković: U najkraćem roku pokušati uspostaviti vlast u HNŽ-u

Piše D  /  01.10.2019., 02:10h

Navodi kako HDZ očekuje da se završi proces unutarstranačkih izbora u bošnjačkim strankama kako bi s druge strane imali sugovornike s političkom težinom radi vrlo bitnih pitanja koja se moraju riješiti. “HDZ BiH će, zajedno sa svim strankama unutar HNS-a, pokušati iznaći rješenje te u najkraćem roku pokušati uspostaviti vlast u županiji. Imajući u vidu da SDA ima najviše mandata unutar bošnjačkih stranaka, prvenstveno ćemo s njima aktivno raditi na tom planu”, najavio je Bošković. Istaknuo je i kako Vlada, koja je u tehničkom mandatu, mora raditi punim kapacitetom, ali i kako treba deblokirati zakonodavnu vlast u županiji te tako u punom kapacitetu pokušati rješavati sve probleme. U kontekstu sigurnosnog stanja poručio je kako ne postoji apsolutno nikakva zakonska osnova da se povratnici s ratišta iz Sirije smjeste na prostor županije te kako bi se takvim postupkom pogoršala sigurnosna situacija.

Nedavno ste izabrani za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a. Možete li se osvrnuti na rad stranke, kao i stranačku infrastrukturu na području ove županije?

Nedavno smo završili konstituiranje svih stranačkih tijela na razini županije, kao i na razini gradskih i općinskih odbora. Time su se stvorili uvjeti za normalno funkcioniranje Županijskog odbora, kao i svih gradskih i općinskih odbora. Kao Županijski odbor HDZ-a HNŽ-a vrlo je dobro organiziran, unutar ŽO-a zastupljene su sve organizacije na općinskim i gradskim razinama, kao i svi organizacijski oblici. Prvenstveno mislim na Mladež, Zajednicu žena i utemeljitelje.

Kako gledate na ukupnu političku situaciju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a posebice u kontekstu odnosa s drugim strankama, konkretno sa strankama iz bošnjačkog naroda?

Situacija u našoj županiji je složena, a to proizlazi iz činjenice da godinu dana od izbora još nemamo potpuno uspostavljenu vlast na razini županije. S druge strane, politička situacija dodatno se usložnjava određenim sindikalnim zahtjevima i postupcima u našoj županiji. Rješenje ovakvih pitanja traži potpunu suradnju stranaka koje obnašaju vlast u županiji. Da bismo mogli normalno surađivati, moramo znati koje stranke su spremne preuzeti odgovornost u skoro vrijeme te radom zakonodavne i izvršne vlasti iznalaziti rješenja za sva otvorena pitanja u našoj županiji. U ovom trenutku vjerojatno će nam otežati razgovore o ovim pitanjima unutarstranački izbori koji se događaju gotovo u svim strankama na bošnjačkoj političkoj sceni, pa i za razinu županije. Nadam se da će to vrlo brzo završiti te da ćemo s druge strane imati sugovornike s političkom težinom radi vrlo bitnih pitanja koje moramo rješavati.

HNŽ još uvijek nema novu izvršnu vlast. Zbog čega je županija na svojevrsnom čekanju te kakve su posljedice takvog stanja?

Županija nema novu izvršnu vlast, ali nema u potpunosti konstituiranu i zakonodavnu vlast. Više je tu čimbenika za ovakvo stanje. HDZ BiH će, zajedno sa svim strankama unutar HNS-a, pokušati iznaći rješenje te u najkraćem roku pokušati uspostaviti vlast u županiji. Imajući u vidu da SDA ima najviše mandata unutar bošnjačkih stranaka, prvenstveno ćemo aktivno s njima raditi na tom planu. Mišljenja smo da bi bilo dobro da se i ostale stranke uključe u reformske procese u županiji te da tako imamo što širu potporu za odluke koje trebamo donijeti. Vlada koja je u tehničkom mandatu mora raditi punim kapacitetom. Stava smo da bismo trebali deblokirati zakonodavnu vlast u našoj županiji te tako u punom kapacitetu pokušati rješavati sve probleme u našoj županiji.

Ima li naznaka za otvaranje procesa pregovora glede ustroja nove Vlade?

Pregovori u vezi nove Vlade i dosada su vođeni, očigledno da se nije iznašlo rješenje. Razloge možemo tražiti i u složenosti odnosa i na ostalim razinama vlasti gdje nije uspostavljena vlast. Zbog svih otvorenih problema pokušat ćemo ubrzati ovaj proces te, shodno izbornim rezultatima, vlast uspostaviti u punom kapacitetu.

HNŽ se u više navrata spominjao i kao prostor za dovođenje državljana BiH - pripadnika ISIL-a. Kakvo je vaše mišljenje po tom pitanju?

Mišljenja smo da nema apsolutno nikakve zakonske osnove da se ova kategorija ljudi smješta na prostor naše županije. Takvim postupkom pogoršala bi se sigurnosna situacija na prostoru naše županije te bi se time ugrozila sigurnost svih naših građana, to bi bilo neodgovorno ponašanje svih koji to zagovaraju. Mi smo apsolutno protiv takve odluke.

Kakva je politička i društvena atmosfera u općini Stolac?

Stolac je ušao u mirnije vode što se tiče i političke i društvene situacije. Puno je truda i strpljenja uloženo da se danas bavimo kako podići gospodarstvo i stvoriti uvjete da se ono razvija. Ističem da su u tijeku veliki infrastrukturni radovi koji se vode u općini Stolac, a potpomognuti su sa svih razina vlasti. Realizacijom ovih projekata stvaramo uvjete boljeg življenja, kao i pozitivnog odnosa svih naših građana prema ovim procesima te time stvaramo pozitivnu klimu za ulaganja i razvoj naše općine.

Hoće li stranke HNS-a na predstojećim lokalnim izborima ići zajedno na prostoru ove općine?

Kako smo na prošlim lokalnim izborima možda s dvjema listama ponudili nekakav prostor za bošnjačku pretenziju da pokuša dobiti izbore, pa smo zbog toga morali dva puta ići na izbore, tako danas mogu sa sigurnošću reći da su Hrvati Stoca jedinstvenoga stava da ćemo kroz HNS ponuditi jednu listu za OV, kao i za načelnika.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:40