StoryEditor
Amir Zukuć i ostali

ŠTELA Ukinuta presuda bivšem glavnom tajnku SDA za "nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja"

Piše fena  /  12.07.2023., 16:48h

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016., a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni, te je predmet vraćen Općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

Zukić, koji je u to vrijeme bio glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, prvostupanjskom presudom Općinskog suda osuđen je na tri godine zatvora, koliku kaznu je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktor za Elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”.

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivima za primanje dara i trgovinu utjecajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 KM. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekima nije, jer je došlo do hapšenja optuženih.

- Obavještavamo vas da je doneseno rješenje kojim se ukida prvostupanjsko rješenje i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Spis vraćen Općinskom sudu dana 26. travnja 2023. - odgovoreno je za Detektor iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Prvostupanjskom presudom je naloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od oko 80.000 KM, a od drugih su oduzeti telefoni kojima su razmjenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela. Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno jer nije došlo do primopredaje novca.

Sarajlić, također funkcioner SDA, oslobođen je po jednoj tački optužnice, a Nedžad Trako po više tačaka. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

Optužnica u tom predmetu potvrđena je 2017., a tijekom suđenja je saslušano 110 svjedoka i vještaci, te uvedeno 300 materijalnih dokaza. Prvostupanjska presuda je izrečena krajem srpnja prošle godine. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:11