StoryEditor
"Nužne reforme"

State Department: Matthew Palmer nastavlja biti angažiran u rješavanju izbornog zakona u BiH, dajemo mu snažnu podršku

Piše desk  /  11.02.2022., 13:09h
Glasnogovornik State Departmenta za Patriju je komentirao i poziciju samog Palmera, oko kojeg je javnost u BiH podijeljena. Međutim, iz Washingtona mu daju punu podršku.

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju da u BiH svaki građanin ima pravo birati i biti biran, poruka je iz State Departmenta u odgovoru na upit agencije Patria.

Pregovori o izbornom zakonodavstvu uz posredovanje SAD/EU su u ćorsokaku. Mnogi politički stručnjaci i analitičari ocjenjuju da je jedan od razloga neuspjeha nedostatak jasne strategije reforme američke administracije. Patria je upitala State Department pitali možemo li očekivati ​​drugačiji pristup u budućim pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini?

“Kao što je državni tajnik Antony Blinken napomenuo u svom pismu Predsjedništvu BiH prošlog proljeća, sada je vrijeme da se fokusiramo na osnovne, ali smislene i ostvarive reforme vladavine prava, izborne i ekonomske reforme. Sjedinjene Države, EU i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju Bosnu i Hercegovinu (BiH) u njenim naporima da osigura da svi njeni građani mogu glasati i kandidirati se na izborima bez diskriminacije”, kaže se u odgovoru glasnogovornika State Departmenta na upit novinske agencije Patria. 

Dodaju da su, zajedno s OSCE-om, ujedinjeni u podršci pravovremenom usvajanju i provedbi ključnih tehničkih reformi u BiH koje su neophodne kako bi se osiguralo da izborni ishodi istinski odražavaju volju naroda.

“Sporazumi na kraju zahtijevaju političku volju uključenih strana, a nikakvo posredovanje ne može donijeti uspjeh ako političari nemaju dovoljno povjerenja jedni u druge da naprave kompromise u dobroj vjeri u širem interesu zemlje. Vjerujemo da siječanjske diskusije u Neumu predstavljaju osnovu stranama za dalje razgovore i ohrabrujemo lidere da nastave dijalog radi deeskalacije političkih tenzija i poboljšanja funkcionalnosti institucija BiH. Reforme za poboljšanje integriteta izbora su također od suštinskog značaja za održavanje povjerenja birača i suzbijanje izbornih prevara. Očekujemo od svih stranaka da se bore protiv korupcije i da podrže donošenje zakona u tom smislu u Parlamentu”, kaže se u odgovoru.

Novinari su ih podsjetili na pismo senatora Jeanne Shaheen i Rona Johnsona, koji su od Karen Donfried, šefice Matthewa Palmera, tražili promjenu pristupa ovom pitanju, baš kao što su to tražili i dio bošnjačke javnosti, ali i neke političke stranke. 

Iz State Departmenta na pitanje možemo li očekivati ​​da će SAD od sada inzistirati na tome da se razgovori o reformama vode unutar institucija Bosne i Hercegovine kažu: “Uvijek smo inzistirali da izabrani i imenovani dužnosnici ispunjavaju svoje obveze i provode ključne izborne, ekonomske i reforme vladavine prava kroz institucije BiH”. 

“Žalimo što više od 10 godina nakon presude Sejdić-Finci još nisu usvojene ustavne promjene koje bi omogućile svim građanima BiH da se kandidiraju za najviše funkcije u zemlji. Ovaj neuspjeh nije u skladu s odabranim putem BiH u EU. Tijekom protekle godine naši razgovori sa stranačkim liderima, civilnim društvom i dužnosnicima u institucijama BiH imali su za cilj izgraditi političku volju neophodnu za postizanje sporazuma da se krene naprijed s reformama koje bi poboljšale kvalitetu demokracije u BiH i pomogle da se izbori vjerodostojno provode i da rezultati odražavaju volju ljudi”, rečeno je u odgovoru. 

Ističe se da koje god reforme se e dogovore, one također moraju biti razvijene uz pune i istinske konzultacije sa svim zainteresiranim stranama – što znači da moraju proći i javnu raspravu.

Glasnogovornik State Departmenta za Patriju je komentirao i poziciju samog Palmera, oko kojeg je javnost u BiH podijeljena. Međutim, iz Washingtona mu daju punu podršku. 

“Matthew Palmer nastavlja biti angažiran na ovim pitanjima, pomažući okupljanju stranaka za rješenje u skladu s demokratskim principima oko kojih se sve političke stranke u BiH mogu složiti. State Department u potpunosti podržava njega i njegov rad u ovoj oblasti”, istaknuto je u odgovoru. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:11