StoryEditor
Bogoljub Karić

Srpski tajkun pod sankcijama EU zbog Rusije: "Iznenađen sam što sam na popisu"

Piše desk  /  03.06.2022., 22:55h

Srpski tajkun Bogoljub Karić jedini je srpski državljanin koji je pod sankcijama Vijeća Europe u okviru sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

"Bio sam jako iznenađen kada sam saznao da se moje ime nalazi na popisu sankcija Europskog vijeća. Prošle su dvije godine od završetka projekta izgradnje u Bjelorusiji, koji smo izgradili nakon pobjede na međunarodnom natječaju, koji se u obrazloženju navodi kao primjer suradnje slavenskog svijeta", ovako je danas reagirao srpski poduzetnik Bogoljub Karić, prenosi Blic, na vijest da je pod sankcijama.

"Kako su razlozi za stavljanje na popis sankcioniranih utemeljeni na nacionalnoj pripadnosti i nedokazanim navodima i novinskim napisima nereferentnih medija (od kojih su neki već izgubili spor u ovom slučaju), smatram da nema osnova za sankcije i poduzimam zakonske mjere za njihovo ukidanje", dodao je Karić.

"Karić je blizak s Lukašenkom i njemu bliskim ljudima"

Sankcije uključuju 65 pojedinaca i 18 subjekata, a odgovor su Europe na rusku invaziju na Ukrajinu i druge akcije koje "podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine", piše Blic, koji dodaje da se prema službenom glasniku EU Bogoljubu Kariću zamjera poslovanje u Bjelorusiji.

"Zajedno s članovima svoje obitelji razvio je mrežu tvrtki za nekretnine u Bjelorusiji i mrežu kontakata s obitelji Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s tvrtkom Dana Holdings, kao i Dana Astro, bivšom podružnicom Dana Holdingsa. Lukašenko je opisao projekt Minsk World, koji je razvila tvrtka povezana s Karićem, kao primjer suradnje slavenskog svijeta. Zahvaljujući tim bliskim vezama s Lukašenkom i njemu bliskim osobama, tvrtke povezane s Karićem dobile su povlašteni tretman Lukašenkovog režima, uključujući porezne olakšice i zemljišne parcele za razvoj nekretnina.

Stoga Bogoljub Karić ima koristi od Lukašenkovog režima i podržava ga", stoji u objašnjenju.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 12:54