StoryEditor
turizam

Središnja Bosna dobila 17 certificiranih cikloturističkih vodiča

Piše fena  /  12.06.2022., 16:25h

U okviru projekta "Staza stare pruge" u Busovači je upriličena dodjela certifikata za cikloturističke vodiče, a u organizaciji Turističke zajednice (TZ) Srednjobosanske županije (SBŽ).

Uručeno je ukupno 17 certifikata za cikloturističke vodiče s područja Središnje Bosne.

Kompletna obuka provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uvjetima.

Kako je istaknuo direktor TZ SBŽ i projekt menadžer Miroslav Matošević, prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvaćao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

- Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana što nam je sljedeći korak kako bi Središnja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini - kazao je Matošević.

On je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici  dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

- Sada je Središnja Bosna  spremna da organizirano prihvaća cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprinijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze tu, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane - kazao je Matošević.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno  doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući  "Ćirinoj stazi" biciklistički potencijali se uvelike povećavaju u Središnjoj Bosni .

- Prvi komentari  biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inozemstva,  tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro viđati dosta novih turista - istaknuo je Zorić.

Dobitnik certifikata Petar Marković iz Busovače je kazao kako na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru.

- Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru  koristiti kao aranžmane za turiste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom - kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba "Tempo" Kanita Bućar istaknula je kako će se posvetiti promociji biciklizma i svog kraja.

- Ovo je jedan veliki poticaj, te ću se manje baviti natjecateljskim dijelom, a više se posvetiti promoviranju biciklizma. Smatram da je posebno lijepo  vidjeti ženu koja promovira zdrav i lijep sport. Namjera mi je motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam - poručila je Bućar.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 18:32