StoryEditor

Srbija zahtijeva da se prekinu prijetnje nestankom Republike Srpske

Piše D  /  14.12.2020., 10:12h

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao je predsjednika Srbije o političkim pritiscima na Republiku Srpsku. Podsjeća da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma i da je Srpska ustavna kategorija, priznata u Daytonu i da je stav Srbije da je Daytonski sporazum moguće promijeniti samo uz suglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, prenosi RTRS.

Do sada se to radilo putem pritisaka međunarodne zajednice i postoje pokušaji da se na scenu vrati pritisak do momenta diskvalifikacije svakog tko nije spreman raditi na rušenju Srpske i slabljenju Srbije i da prihvati iluzorne zahtjeve Zapada, ali Srpska i Srbija su pokazale da mogu da izdrže pritiske, kaže Dodik.

- Veoma vidljivo da napadi koji dolaze sa strane, opet Zapada najviše, koji osokoljen pobjedom Bidena, koji sada žele da vrate staru praksu, stare metode, koji idu za tim da se oslabi Srbija, da se skloni Vučić, da se ukine Republika Srpska, tako što bi se ukinuo i Dodik - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.

Naša suradnja treba biti sinkronizirana, ističe Dodik.

- Јa sam i ovaj put dobio nesumnjivu podršku predsjednika Srbije i Srbije za ono što je status Republike Srpske, predviđen Daytonskim sporazumom, kao što je i činjenica da će se nastaviti ekonomska i politička podrška Republici Srpskoj u narednom periodu - kaže Dodik.

Na sastanku je potvrđeno da Srbija ni na koji način neće zatvarati granicu za građane iz Republike Srpske.

- Bez obzira na razvoj epidemiološke situacije i u Srpskoj i u Srbiji, granice za naše građane neće biti zatvorene. Neće to biti ni sa stanovišta zatvaranja od strane BiH, ali isto tako ni od Srbije, što je naravno danas bilo najvažnije da potvrdimo - ističe Dodik.

Srbija će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i financijske podrške Republici Srpskoj, a bit će nastavljene i sve započeti dogovori i investicije, kao što su Buk Bijela i aerodrom u Trebinju.

- Dogovorili smo se i potvrdili ranije opredjeljenje - Srbija je prije mjesec dana dala 20 milijuna eura Republici Srpskoj, za pomoć proračunu, što je bilo veoma važno da konsolidiramo naše stanje, i iskazala spremnost i planirala u svom proračunu još 20 milijuna eura koje će dati u prvom tromjesečju iduće godine - priopćio je Dodik.

Razgovarano je i o konkretnim akcijama kada je riječ o izgradnji kompleksa Јasenovac-Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 08:35