StoryEditor
GM 400 ALPHA

Srbija među prvima u Europi nabavila napredni Thalesov AESA radar, evo i detalja

Piše desk  /  31.12.2023., 16:48h

Ministarstvo obrane Srbije objavilo je da je ovih dana toj državi isporučen prvi od 22 naručena mobilna radarska sustava koje proizvodi francuski Thales. Beograd je precizirao da je prvi među naručenim sustavima unaprijeđena inačica GM 400 Alpha, čime je Srbija postala prvi europski kupac te varijante radara, kao i da je riječ o prvom AESA radaru u sastavu tamošnje protuzračne obrane. Donosimo više o tom potpuno digitalnom 3D radaru dugog dometa s aktivnim elektroničkim skeniranjem koji nudi detekciju od vrlo velikih do vrlo malih visina

Zrakoplovni portal Tango Six prenosi da su srbijanski dužnosnici u svojim izjavama naveli kako su nabavljeni Thalesovi radari kratkog, srednjeg i dugog dometa te kako je za očekivati da se u Vojsci Srbije nađe čitava gama njihovih proizvoda. Portal precizira kako se s velikom sigurnoću može reći da je Srbija nabavila i radar srednjeg dometa GM 200 te da ostaje nepoznanica je li kupljen i radar kratkog dometa GM 60 kakvog još nitko u svijetu nije naručio, prenosi tportal.hr.

Prema pisanju Tango Sixa, nepoznanica je i raspored nabavljenih radara. Prema procjenama, Thalesov GM 400 će koristiti 126. brigada za zračno motrenje i navođenje, dok bi GM 200 mogao biti raspoređen u navedenu postrojbu, ali i u topničko-raketne postrojbe za protuzračna djelovanja. Pretpostavlja se i kako bi GM 60 mogao djelovati u sklopu topničko-raketnim postrojbama zaduženim za obranu zrakoplovnih baza.

Inače, sustav zračnog motrenje i navođenja srbijanske vojske dosad se oslanjao na na američke radare AN/TPS-70, od kojih su tri naslijeđena iz bivše Jugoslavije, a dva su kupljena od Slovenije tijekom 2015. godine. Također, Vojska Srbije koristi i britanske dugodometne mobilne radare tipa S-600.

Thalesov Ground Master 400 Alpha prati širok raspon ciljeva od taktičkih zrakoplova sposobnih za brzo manevriranje koji lete ispod visine od nekoliko stotina metara do nekonvencionalnih uređaja malog radarskog udarnog presjeka, poput dronova i krstarećih raketa. Najnovija inačica Alpha, predstavljena 2021. godine, ima pet puta veću procesorsku snagu od izvornika, domet povećan na 515 kilometara te napredni algoritam umjetne inteligencije.

GM 400 Alpha je S-pojasni trodimenzionalni AESA radar koji se sastoji od računalno kontroliranog niza antena pogonjenih signalima pmaknutim u fazi, čime se snop radiovalova može elektronički usmjeravati u različitim smjerovima bez pomicanja antene. U AESA radaru svaka je antena u nizu povezana s malim elektroničkim modulom koji obavlja funkcije odašiljača ili prijamnika za antenu, što je u suprotnosti s pasivnim elektronički upravljanim antenskim nizom (PESA) u kojem su svi elementi antene povezani s jednim odašiljačem ili prijamnikom preko mjenjača faze pod kontrolom računala.

Proizvođač Thales ističe da softverski definiran 3D radar pruža zapovjednim središtima vrhunsku svijest o situaciji u svakom trenutku. Uz brzinu ažuriranja od 6 sekundi i pokrivenost elevacije do 40 posto, GM 400 Alpha može kontinuirano skenirati zračni prostor istovremeno otkrivajući sve vrste ciljeva na velikim, srednjim i niskim nadmorskim visinama. Uz to, radar može identificirati i klasificirati ciljeve u optimalnom vremenu, a kao jedinstvenu značajku inačica Alpha ima i detekciju i praćenje taktičkih dronova koji lete blizu zemlje, istovremeno s avionima koji se nalaze na udaljenostima od 500 kilometara.

Prema dostupnim podacima, četveročlana posada može postaviti GM 400 Alpha u funkciju za 60 minuta i njime upravljati na daljinu. Sustav stane u transportni kontejner težak manje od 10 tona te se može brzo rasporediti ako se montira na taktički kamion ili ukrca na trasnportni avion ili helikopter. Radarski operateri također mogu koristiti mamce postavljene na radar kako bi osigurali najveći mogući potencijal preživljavanja radara dugog dometa. GM 400 Alpha je također dostupan u fiksnoj verziji za zemlje koje žele zajamčiti stalni nadzor svog nacionalnog zračnog prostora u vrlo specifičnim geografskim područjima. Također, inovativni algoritam osigurava najbolje ublažavanje učinka vjetroturbina, olakšavajući postavljanje vjetroelektrana. Valja reći i da radar zahtijeva minimalno održavanje od 30 sati godišnje te zadržava visoku razinu funkcionalnosti i performansi zahvaljujući jednostavnim ažuriranjima softvera, koja se bave novim prijetnjama, elektroničkim ratovanjem i kibernetičkim napadima.

Thales navodi da Alpha inačicu GM 400 u 80 primjeraka već koristi 20-ak zemalja u svijetu, a uz Srbiju nedavno su ih nabavili i Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Malezije te Zračne snage Indonezije kako bi pojačale situacijsku svijest u vlastitom zračnom prostoru. Ove godine Thalesove Alphe je naručila i Estonija koja će njima zamijeniti prijašnju inačicu GM 400.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 08:15