StoryEditor
eu

Španjolski farmeri blokirali autoputove širom zemlje

Piše fena  /  06.02.2024., 16:02h

Španjolski farmeri blokirali su u utorak promet na nekim od glavnih autoputova u zemlji, pridružujući se kolegama u drugim europskim zemljama koji prosvjeduju protiv visokih troškova, birokracije i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

- Uz razne nijanse, u kompletnoj Europskoj uniji, imamo iste probleme - kazao je za nacionalnu TVE Donaciano Dujo, potpredsjednik ASAJA, jednog od najvećih udruženja farmera u Španjolskoj.

ASAJA i druga udruženja pozivali su na proteste od četvrtka, ali su mnogi farmeri u utorak izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavajući promet širom zemlje od Seville i Granade na jugu do Girone u blizini francuske granice, priopćile su prometne službe.

- Na selu je dosta - rekao je Dujo.

U Gironi se moglo vidjeti traktori kako se okupljaju uoči dana prosvjeda, noseći plakate na kojima je pisalo "bez farmera nema hrane".

Kao i kolege u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, španjolski farmeri se žale na sve veću težinu europske birokracije, niske cijene proizvoda i rastuće troškove.

Kažu da ih zahtjevna pravila koja su nametnuta poljoprivrednicima u EU radi zaštite okoliša čine manje konkurentnim od sličnih u drugim regijama, poput Latinske Amerike ili europskih zemalja koje nisu članice EU.

U proteklih nekoliko dana blokade u Francuskoj i Belgiji ponekad su eskalirale u nasilne sukobe s policijom, prenosi Reuters.​

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 07:25