StoryEditor
Ruski ministar obrane

Šojgu: "Ukrajina granatira NE Zaporižju, prijeti nam nuklearna katastrofa"

Piše desk  /  06.12.2022., 12:29h

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je danas optužio Ukrajinu da nastavlja granatirati nuklearnu elektranu Zaporižju te tako stvara prijetnju moguće nuklearne katastrofe. Šojgu je istaknuo da ruske snage poduzimaju "sve mjere" kako bi osigurale sigurnost najveće nuklearne elektrane u Europi, odnosno adekvatno se suočile s "nuklearnim terorizmom" iz Kijeva.

Ukrajina negira optužbe da je granatirala objekt koji je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana rata te tvrdi da zapravo Rusi granatiraju nuklearnu elektranu. "Naše jedinice poduzimaju sve mjere kako bi osigurale sigurnost NE Zaporižje", poručio je Šojgu vojnim zapovjednicima u konferencijskom pozivu, čiji je skraćeni prijepis objavilo rusko ministarstvo obrane.

"Ovo je nuklearni terorizam"

"Zauzvrat kijevski režim nastoji stvoriti dojam prijetnje nuklearne katastrofe nastavljajući namjerno granatirati to mjesto", dodao je. Ruski ministar obrane tvrdi da je Ukrajina ispalila 33 granate velikog kalibra na elektranu u posljednja dva tjedna. Navodi da je većinu granata presrela ruska protuzračna obrana, iako su neke granate pogodile objekte koji se brinu o sigurnom radu elektrane. 

"Klasificiramo ove napade ukrajinskih trupa kao nuklearni terorizam", naglasio je Šojgu. Moskva i Kijev se kontinuirano optužuju za napade na objekt. Kijev je također optužio Moskvu da koristi nuklearnu elektranu kao skladište oružja, prenosi Reuters

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) se zalaže za stvaranje sigurnosne zone oko elektrane kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa poput one u Černobilu. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je danas potvrdio da postoji "pozitivna dinamika" u razgovorima s IAEA-om o toj ideji, izvijestila je novinska agencija TASS.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:42