StoryEditor

Softić: Jučer je započeo kraj projekta okupljanja ljevice

Piše D  /  06.02.2019., 07:02h

Softić je priznao da ga je iznenadila odluka Bh. bloka jer je, kako je otkrio, bio jedan od zagovornika unutar SDA da se ide u koaliciju s ovim Blokom.

"Zastupao sam stajalište da je najbolje praviti koaliciju s Bh. blokom. Međutim, poprilično je neočekivana odluka Bh. bloka i ukazuje da postoje ozbiljni problemi u njihovim redovima. Od jučer je projekt okupljanja ljevice počeo kliziti prema kraju", zaključio je potpredsjednik SDA.

Ocijenio je kako su odlukom Bh. bloka najzadovoljniji predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska i HDZ-a BiH.

"Mogli smo čuti od predstavnika iz RS-a i Krišto (HDZ) da su zadovoljni zbog odluke Bh. bloka. SDA će zbog te odluke biti slabiji partner za koaliciju na državnom i federalnom nivou", kazao je Softić.

Otkrio je kako očekuje da SDP promijeni svoj stav prema SDA.

"Mislim da ovo nije konačno što se tiče SDP-a i da će prevladati mišljenje unutar te stranke da se ide u koaliciju sa SDA. Od jučer ne postoji Bh. blok kao partner SDA, ali postoje stranke pojedinačno kao mogući partneri. Najbolja kombinacija vlasti po meni je SDA, SDP i DF - još vjerujem da je ta kombinacija moguća", poručio je u razgovoru za N1.

Na pitanje voditelja zašto je iz eventualne kombinacije izostavio Našu stranku, kao trećeg partnera u Bh. bloku, Softić je kazao kako ta stranka nije prihvatljiva za SDA jer...

"Naša stranka i njen lider kao glavnu svoju misiju imaju izbacivanje SDA, ova stranka ne pravi razliku između patriotskih stranaka i onih koje vode secesionističku politiku".

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:39